Evde baklava hamuru açmak isteyenler arama motorlarında araştırma yapıyor. Çünkü baklava hamurunu açmak sanıldığı kadar kolay değil. Baklava hamurunun püf noktası ise baklava hamurunu dinlendirdikten sonra açmak ve nişasta kullanımına önem vermektir. İşte baklava hamuru malzemeleri ve tarifi...
BAKLAVA HAMURU MALZEMELERİ
5 su bardağı un
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Yarım çay bardağı su
1 fiske tuz
1 çay bardağı süt
Buğday nisaştası (açmak için)
Ceviz (iç harcı için)
200 gram tereyağı (üzeri için)
BAKLAVA HAMURUNUN YAPILIŞI
1. Unu eleyin ve karıştırma kabına alın. Tuzunu ve kabartma tozunu döküyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz. Havuza yumurtaları kırıyoruz. Sıvıyağı, sütü ve sirkeyi döküyoruz. Ortadan başlayarak hamuru yoğurmaya başlıyoruz.
2. Hazırladığımız hamuru yuvarlıyoruz ve kalın bir fitil haline getiriyoruz. Fitili önce 3 eşit parçaya bölüyoruz. Bu üç hamurdan da 17’şer dilim hamur kesiyoruz. Bu hamurları da üzerine nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
3. Üç tane 17 kat baklava hamurunu açıp üst üste koyuyoruz. Üçünü de tekrar tepsi büyüklüğünde açıyoruz. İlk 17 katlı hamuru yağladığımız tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine öğüttüğümüz cevizin yarısını serpiyoruz. İkinci 17 katlı hamuru da üzerine yerleştiriyoruz. Kalan cevizi üzerine serpiyoruz.
4. Son parça 17 katlı hamuru da parçalanmamış tarafı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Kenarlarını bıçak yardımıyla, dikkatli bir şekilde içeri doğru itiyoruz. Baklavamızı dilimliyoruz.
5. Üzerine eritilmiş olan tereyağını gezdirerek döküyoruz. 5 dakika yağını çekmesi için bekletiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. 20 dakika sonra fırının derecesini 190'a çıkarıyoruz. Nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Şerbet malzemelerini kaynatıyoruz ve soğutuyoruz. Soğumuş şerbeti sıcak baklavaya döküyoruz ve şerbetini çekince servis ediyoruz. Afiyet olsun…