Baklagil pişirmeden önce 3 acil öneri! Midede gaz ve şişkinliğe yer yok

Baklagiller bitkisel protein olmaları açısından son derece sağlıklı. Ama birçok mide rahatsızlığı olan kişi gaz ve şişkinlik endişesiyle baklagillerden uzak duruyor. Peki baklagildeki gazı alan formüller neler?

Nur Sena Sarıtaş

Türk mutfağında vazgeçilmez yeri olan nohut, mercimek ve fasulyenin şişkinlik yapması bazılarımız için lezzeti kabusa dönüştürebilir. Halbuki baklagilleri pişirmeden önce gaz yapan maddeden kurtulmak mümkün.

BAKLAGİLLERİN GAZINI ALAN YÖNTEM

Fermente edilen baklagiller, sindirilmesi zor olan maddelerin miktarını azaltarak bağırsaklarda oluşan gaz üretimini kontrol altına alır. Bu sayede de fasülye ve diğer baklagillerin tüketilmesiyle yaşanan şişkinlik durumu ortadan kalkar.

Gaz yapan baklagilleri artık korkmadan tüketebileceksiniz.

Çünkü fermente etme yöntemi sayesinde gaz sorununu minimize etmiş olacaksınız.

Basit yöntemle sağlıklı şekilde tüketebileceğiniz bu besinler aynı zamanda sindirim sisteminizin rahatlamasını sağlacak.

KURU FASULYEYE KAYA TUZU EKLEYİN

Fasülyeleri ıslatacağınız kaba alıp üzerine kaynar su ekleyin. Bir yemek kaşığı kaya tuzu ekledikten sonra fasülyenin gazı kalmayacak.

Bu karışımı bu şekilde 1 saat beklettikten sonra süzerek tekrar kaynar su ekleyin.

Bu şekilde yemeğini yaptığınızda en iyi sonucu elde edeceksiniz.

YEŞİL MERCİMEĞE LİMON

Mercimekleri ıslatma kabına alıp üzerine suyu boşaltın.

Eşit şekilde ıslandığına emin olun.

Bu suyun üzerine 1 limon suyu sıkarak gazını almış olacaksınız.

Limonlu kaynar suda 1 saat beklettikten sonra süzüp tekrar kaynar su ekleyin ve sonuç olarak gazı olmadan yemeğinizi tüketebilisiniz.

NOHUTA SALATALIK EKLEYİN

Nohutları bir ıslatma kabına alıp üzerine kaynar su ekleyin.

İnce ince dilimlediğiniz salatalıkları da kabın içine koyun.

Bu şekilde nohutun gazını almış olacaksınız.

Bu şekilde 1 saat bekletip süzdükten sonra tekrar taze kaynamış su ilave ederek gaz sorununu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

NOHUTUN FAYDALARI

Bitkisel bir protein kaynağı olan nohut kas onarımına da yardımcı olmaktadır.

İçeriğinde yüksek miktarda protein ve lif olduğu için uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır.

Aynı zamanda çözünür lif bağırsak sağlığı için faydalıdır ve çözünmeyen lif kabızlığı önler.

Nohuttaki düşük glisemik indeksi kan şekerinin de dengelenmesine yardımdı olur.

İçerdiği kalsiyum, magnezyum, K vitamini ve lif de kemik sağlığını destekler.

YEŞİL MERCİMEK FAYDALARI

Kas yapısını güçlendirir.

Diyabete iyi gelen mercimek kolesterolü düşürür.

Kalp sağlığını destekleyen baklagil sindirim sistemine de iyi gelir.

Yorgunlukla mücadele etmeye yardımcı olur.

Antioksidan kaynağıdır.

KURU FASULYENİN FAYDALARI

Yüksek protein içerdiği için metabolizmayı hızlandırarak kabızlığı önler.

Zayıflamaya yardımcı olur.

Akneyi, sivilceyi, aktif sivilce oluşumunun önler.

Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.

Kalp krizine engel olur.

Kemiklere güç verir.

Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir.