AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Merve Kantarcı Çulha
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit veya tağşiş yapılan gıdalar listesini yayınlaması üzerine tüketicilerde sahte ürün tedirginliği başladı. Çünkü bazı markalarda domuz eti, zeytinyağında tohum yağı, baharatlarda ise gıdada kullanıma izin verilmeyen boya tespit edildi.
Özellikle zeytinyağında bulunan sahtelikler, baharatlarda kullanılan boya maddeleri herkesi şaşırttı. Peki, tüketici sahte zeytinyağına, boyalı baharata karşı ne yapmalı, raflarda neye göre ürün seçmeliyiz?
Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, bazı markaların köfte yağını dışardan aldıklarını ve bu yağa da domuz yağı ilave ettiğini söyledi.
Sahte zeytinyağında büyük kâr elde ettiklerini belirten Nurten Sırma, baharat gibi kalemlerde sahteciliğin daha kolay olmasından dolayı vatandaşı uyardı.
SAHTE ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?
Nurten Sırma, sahte zeytinyağıyla ilgili şunları söyledi:
"Bakanlık bu konuda denetimler yapıyor, çalışmalara hızla devam ediyor. Ancak maalesef zeytinyağı pahalı bir ürün olduğundan sahtecilik bitmiyor. Bu yüzden pazarlarda, yol kenarlarında, araçlarda satılan, etiketsiz ürünler alınmamalı.
Etiketli olanlarda ise etiket üzerinde işletme kayıt numarasına bakılmalı. Gıda Güvenliği bilgi sistemi var. Firma bakanlığa kayıtlı mı kontrol edilmeli.
Bu noktada tüketici ALO 174'ü arayabilir veya whatsApp ihbar hatlarından 0501 174 0 174 numarasından video, fotoğraf, bilgi alışverişinde bulunabilirler, şikâyetlerini yapabilirler.
Tüketiciler internetten zeytinyağı alırken dikkatli olsunlar. Her ürüne yüzde yüz güvenmesinler. Kontrollü alanlar ürün etiketiyle faturayı eşleştirsinler."
SAHTE BAHARAT NASIL ANLAŞILIR?
Baharatların hileye açık bir ürün olduğunu belirten Gıda Mühendisi Nurten Sırma, maliyet için yapılan sahte baharatla ilgili şu şekilde konuştu:
"Baharatlarda Bakanlığın açıklamasında da belirtildiği üzere gıdada kullanıma izin verilmeyen boya tespit edildi.
Özellikle sumak, pul biber gibi renkli baharatlarda bunu yapıyorlar. Genelde tüketici baharatları açık alıyor. Aslında etiketsiz, ambalajsız ürün alınmamalı. Çünkü insanımızda baharatta renk algısı var.
Pul biber çok kırmızıysa iyi diyoruz. Fakat aslında tarladan bize ulaşana kadar mantıklı olarak bu ürün biraz solabilir. Renk ilk canlılığını yitirir.
En kırmızısı kalitelidir diye bir şey yok. Ambalajlı baharat alırken de işletme kayıt numarasına bakılmalı. Yenibaharda, kimyonda, pul biberde, sumakta dikkat edilmeli.
Bir problem fark ettiğimiz durumlarda ALO 174'e haber verelim, CİMER'e yazalım."