Nur Sena Sarıtaş
Kışın bağışıklık güçlendirici çorbaların başında Konya bamya çorbası geliyor. Saray sofralarından günümüze kadar gelen lezzet olan bamya çorbası çiçek bamya ve kuzu etiyle yapılıyor.
Sofralarda yemeğin başında değil ortasında gelen 'Bamya çorbası' hem iştah açması hem vitamin deposu olma özelliği hem de doyurucu olmasıyla vazgeçilmez lezzet olarak Konyalılar tarafından tüketiliyor.
Bamya çorbası, Konya'ya gelen turistlerin de beğenisini kazanırken aynı zamanda tescilli bir lezzet.
BAMYA ÇORBASI NASIL YAPILIR?
22 yıldır düğün yemekleri yapan aşçı Mehmet Alakır, bamya çorbasının Konya'nın olmazsa olmazı olduğunu ifade ederek, püf noktaları şöyle sıraladı:
"Bamya çorbası Konya'da çiçek bamyadan yapılır. Diğer bamyalar kullanılmaz. Bamya çorbasındaki et kesinlikle kuzu etinden yapılır. Soğan bol olur.
Çiçek bamyalar ilk olarak dövülür. Bunun nedeni de küçük parçalarından ayrılarak tane tane olması sağlanır.
Bamyalar daha sonra ateşte ütülür. Ütülen bamyalar haşlanarak iplerinden ayrılır.
Başka tarafta ise kuzu eti kavrulur. Etin içine soğan ve salça ilave edilir. Daha sonra da su konulur.
Etler pişene kadar suyun içerisine bamya, soğan ve salça özleşir. Bamyanın en büyük özelliği ise ekşi olarak yenilmesidir.
Ekşiyi de kendimiz hazırlarız. İçine ilave ettiğimizde doyurucu ve iştah açan bir özelliğe sahip olur. Bamya çorbasının olmazsa olmazı ekşidir. Limon tuzu olmazsa olmazdır."
"ÇİÇEK BAMYANIN 1 KİLOSU ŞU ANDA 2 BİN LİRAYA SATILMAKTA"
Bamya çorbasının fiyatlarına değinen Alakır, "Konya'da bir kase bamya çorbası 150 lirayla 250 lira arasında değişiyor. Bu fiyatların yüksek olmasının nedeni ise bamyanın yüksek fiyatı ve uzun uğraşı olmasından kaynaklıdır. Bamyalar çok küçük ve sabah saat 5 ile 7 arasında ipe dizilmesi gerekir. Bu süreç eğer ki saat 7'yi geçerse o bamya çorbalık değil yemeklik bamya olur. Çiçek bamyanın ise 1 kilosu şu anda 2 bin liraya satılmakta" ifadelerini kullandı.