Bağırsakları yatıştıran baharat: Tansiyonun doğal düzenleyicisi

Bağırsak sağlığı oldukça önemli. Güçlü antioksidan içeriği olan bu baharatın 25 farklı bakteriyle savaştığı ortaya çıktı. Uykusuzluk konusunda da yardımcı olan bu baharat nasıl tüketilmelidir?

HABER MERKEZİ

Bilimsel araştırmalar, süte eklenen muskat cevizinin doğal bir sakinleştirici olduğunu kanıtladı. İşte şişkinliği alan, stresi azaltan o tarif...

Yatmadan önce içilen bir bardak ılık süt, nesillerdir bilinen geleneksel bir uyku ilacıdır. Ancak bu klasiğe eklenecek "bir çimdik" baharat, etkiyi katlayarak hem mışıl mışıl uyumanıza hem de vücudunuzun onarılmasına yardım ediyor.

Beslenme uzmanlar, ılık süte eklenecek az miktarda muskatın, doğal bir sakinleştirici görevi görerek uykusuzlukla savaştığını belirtiyor.

Isıtılmış bir bardak sütün içine sadece bir tutam (bıçak ucuyla) öğütülmüş muskat eklemeniz yeterli. Peki, bu aromatik içecek vücutta neler yapıyor?

MUSKATIN FAYDALARI NELER?

Endonezya'nın Moluk Adaları'na özgü Myristica fragrans ağacından elde edilen muskat, sadece yemeklere lezzet veren bir baharat değil. İçeriğinde bulunan "miristisin" adlı madde; güçlü antioksidan, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikler taşıyor.

Woodhead Publishing tarafından yayınlanan bir araştırma, muskat yağının 25 farklı bakteri türüyle savaşabildiğini ortaya koydu.

Miristisin maddesi, hafif uyku getirici özelliğiyle doğal bir gevşeme sağlar. Araştırmalar, bu karışımın uykusuzluk tedavisinde destekleyici olarak kullanılabileceğini gösteriyor.

Sütle birleşen muskat, "mutluluk hormonu" olarak bilinen serotoninin salgılanmasını tetikler. Bu sayede yatmadan önce kaygı ve stres seviyesi düşer, zihin sakinleşir.

Bu karışım sadece uyku için değil, genel sağlık için de bir depo gibidir:

Yüzyıllardır mide rahatsızlıkları için kullanılan muskat, şişkinliği azaltarak "düz bir karın" sağlanmasına yardımcı olur. Bağırsak spazmlarını yatıştırır.

İçeriğindeki potasyum sayesinde kan basıncını düzenler. Ayrıca kan damarlarını gevşeterek kan dolaşımını iyileştirir ve kolesterol seviyelerinin dengelenmesine katkıda bulunur.

Vücudu oksidatif stresten koruyan güçlü antioksidanlar içerir.

Muskat, şifalı olduğu kadar dikkatli tüketilmesi gereken güçlü bir baharattır. Uzmanlar, "Azı karar, çoğu zarar" ilkesini hatırlatıyor. Aşırı tüketimi (günde 2 bardaktan fazla veya yüksek doz baharat) toksik etki yaratabilir.