Bayramdan sonra beslenmeye dikkat! Bağımlılık yapabilir

Ramazan boyunca tatlı tüketimini ihmal etmeyenlerin Ramazan Bayramı'nda tatlı yeme ihtiyacını daha da artıracağına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, bayramda tatlı bağımlılığı için uyardı. İşte Elvan Yılmaz Akyüz'den Ramazan Bayramı'nda tatlı krizini engelleyen 7 öneri…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Bereketiyle kurulan iftar sofralarında yer verilen tatlılar, Ramazan sonrası beslenme düzenini de etkiliyor. Çok sevilen birbirinden farklı tatlıların bağımlılık yaptığını biliyor muydunuz? İki öğün besleme düzeninden eski düzene geçişte dengesiz beslenmenin tatlı yeme ihtiyacını artırabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, tatlı krizi için herkesi uyardı.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, Ramazan Bayramı'nda beslenme düzeni için şunları söyledi:

"Özellikle ramazan boyunca her gün tatlı tüketildiyse ve tüm bayram süresince yenilen tatlılar, bayram sonrası da tatlı yeme ihtiyacını tetikleyebilmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri şekerli yiyeceklerin her gün tüketiminin bir süre sonra bağımlılık yapmasıdır. Ayrıca düzensiz ve yanlış beslenme alışkanlıkları bu durumu artırmaktadır."

BAYRAMDA TATLI KRİZİ NASIL ENGELLENİR?

Tatlı isteğini azaltmak için öncelikle dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini anlatan Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, önerilerini sıraladı. İşte Ramazan Bayramı'nda tatlı krizini engelleyen 7 öneri...

1. Meyve tüketmek, kuru meyveler bu konuda yardımcı olmaktadır.

2. Uzun süre aç kalmamaya dikkat edilmelidir.

3. Ara öğünlerde hurma, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi meyveler iyi birer alternatiftir.

4. Tatlı yemek istediğinizde önce bir bardak su içilmeli ve bir süre sonra tatlı istediği hala devam ediyorsa ağızda bekletilerek, tadına vararak yavaş yavaş yemeğe özen gösterilmelidir.

5. Eğer bunlara rağmen tatlı isteği devam ediyorsa her zaman söylediğimiz gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

6. Yaz aylarının gelmesi ile dondurma ve sorbe iyi birer alternatif olabilir.

7. Evde yapılan sütlü tatlılar, dondurma ve sorbeleri şeker yerine meyveler, bal, pekmez ile tatlandırarak yenilen rafine şeker miktarını azaltmış olur ve tatlı krizleri için sağlıklı alternatifler tüketmiş olursunuz.