Bafra pidesi dünya lezzetlerini geride bıraktı! Ustası sırrı açıkladı

Samsun'un tescilli lezzeti Bafra pidesi dünyanın en iyi ekmeği olarak seçildi. Bunu duyanlar bu pideyi diğerlerinden ayıran farkı araştırmaya başladı. İşte ustasından Bafra pidesinin sırrı...

IHA

Bafra pidesinin lezzeti dünya tarafından da tescillendi. Samsun'un tescilli lezzeti olan Bafra pidesi tadıyla olduğu kadar hazırlanışı ve pişirilmesi ile de diğer pidelerden ayrılıyor.

'Dünyanın En İyi Yemekleri Listesi'nde 'En İyi Ekmekler' kategorisinde ilk 2 sırayı Samsun'a ait lezzetler paylaştı.

Gastronomi dünyasının önemli kaynaklarından biri olan Taste Atlas'ın 'Top Ten Breads' listesinde ilk 2 sırayı Bafra ve Samsun pideleri aldı. Bafra Pidesi ve Samsun Pidesi adıyla listede ilk 2 sırada yer alan Samsun lezzetleri, Brezilya'nın pao de queijosunu, Malezya'nın roti canaisini, Kolombiya'nın pan de bonosunu, Azerbaycan'ın qutabını, İtalya'nın piadina romagnolasını ve Hindistan'ın butter garlic naan ile amritsari kulchasını geride bıraktı.

BAFRA PİDESİNİN PÜF NOKTASI

Lezzeti ile dünyayı da hayran bırakan pidelerin sırrını Samsun'daki pide ustası Necati Koçak anlattı. Bafra pidesinin şekil olarak kano ya da şeker kamışına benzediğini, 1 metre uzunluğundaki pidenin kalınlığının 2,5 santim olduğunu ifade eden Koçak, 1 gün dinlendirilen mayalı hamurun iç harcının yağsız pişmiş kıyma ile çiğ ince doğranmış soğanla hazırlandığını, soğanların fırında hamurun içinde pişerek pideye lezzet kattığını ve 25 dakika piştikten sonra çıtır pidenin üstüne sürülen köy tereyağının da son rötuş olduğunun altını çizdi.

"PİDEYİ TADAN VATANDAŞLAR ÇOK BEĞENİYOR"

10 yıllık pide ustası olan Necati Koçak, Bafra pidesinin yapılışını şöyle anlattı:

"Pidenin iç harcında kavrulmuş yağsız kıymayı çiğ, ince doğranmış soğanla karıştırıp hazırlıyoruz. Bu harcı pide hamurunun içerisine doldurup, olabildiğince ince ve uzun şekilde odun fırınına atıyoruz. Pide 25 dakika boyunca ağır bir şekilde çıtırdayacak durumu gelene kadar gevrek bir şekilde pişiriyoruz. Pidenin en önemli özelliği ise hamurunun ince, uzun ve gevrek olmasıdır. Köy tereyağı ile birlikte lezzeti daha da artıyor. Pideyi tadan vatandaşlar oldukça beğeniyor. Yurt dışındaki misafirlerine bile gönderiyorlar. İsteyenlere pideyi şoklayıp, soğuk bir şekilde gönderiyoruz. Bu şekilde hem yurt dışına hem de diğer illere pide gönderiyoruz. Sabah, öğlen, akşam ve gece fark etmeksizin bu lezzeti keyifle yiyorlar. Pidenin hamuru 1 gün dinleniyor. 170 gram hamurun mayası gelip, kabardıktan sonra açıp, iç harcını dolduruyoruz. Ağır ağır pişen pideyi fırından aldıktan sonra tereyağını sürüp, müşterilerimize afiyetle servis ediyoruz."

YURT DIŞINA DA GİDİYOR

Samsun'a şehir dışından gelmesine rağmen Bafra pidesini tüm yemeklerden daha çok sevdiğini dile getiren müşteriler, sık sık tükettiğini belirtiyor.

Bafra pidesi, pişirilip şoklandıktan sonra dondurulup, yurt dışına ve diğer şehirlere de gönderiliyor. Fırında ısıtılan pideler, üstüne tereyağı sürüldükten sonra yeni fırından çıkmış gibi afiyetle tüketiliyor.