Kalp kırıklığı bilimsel araştırmalara konu oluyor. Uzmanlara göre kalp kırıldığında bu acının hiç geçmeyeceğini düşünürüz. İşte detaylar...
Kalp kırıklığı nedir?
Davranış psikolojisi uzmanı ve ilişki koçu Jo Hemmings kalp kırıklığını, "temelde, harap edici duygusal kayıp durumu" diyor.
"Hepimiz için farklı olsa da, üzüntü, yas gibi duyguların ve acının hiç geçmeyeceği hissinin yoğun olarak yaşanması oldukça yaygın."
"Beyin açısından ise, fiziksel acıdan sorumlu olan bölgeler, fiziksel acı çekiyormuşsunuzcasına 'yanıyor'. Uyuşturucu bağımlıları bağımlılıklarını bıraktıklarında görülenlere benzer semptomları da tetikliyor."
Ben, tüm vücudum yanıyor gibi hissettim.
Bu semptomlar en zor olanı. Eski sevgilini arama isteğine, ona yalvarma, kendinizi ve birlikte olduğunuz zamanları hatırlatma dürtüsüne karşı koymak başa çıkılamaz görünebilir.
Jo, "Duygusal anlamda, kötü bir ayrılık sizi yasın 5 aşamalı sürecine sokacaktır: İnkar, öfke, pazarlık, depresyon ve sonunda kabullenme" diyor. "Bu süreçte çoğunlukla tekrarlar görülür."
Kalp kırıklığı nasıl giderilir?
Kalp kırıklığının üstesinden gelmek bana göre bir sanat.
Ancak bu bilimden faydalanamayacağımız anlamına da gelmiyor.
Gerçekte ne olduğunu ve bununla nasıl baş edebileceğimizi gösteren bir dizi analiz var.
Örneğin, Deneysel Psikoloji Dergisi'nde (Journal of Experimental Psychology) yakın zamanda yayımlanan bir araştırma, 3 baş etme stratejisinin etkinliğine bakıyor: Eski sevgili ya da partner hakkında kötü düşünme, ona olan sevgini kabullenme ve buna sahip çıkma ve onunla hiç ilgisi olmayan iyi duygularla dikkatini dağıtma.