Ayna ilk ne zaman bulundu? Bilinen ilk ayna hangi tarihte icat edilmiştir?

Ayna, herkesin aşina olduğu bir üründür. Ancak çok az kişi kökeninin ne olduğunu, bu ürünle ilişkili olarak hangi tarihte nasıl ortaya çıktığını biliyor. Aynanın nerede ve ne zaman ortaya çıktığı sorusuna aslında bilim adamlarına göre kesin olarak cevap vermek imkansızdır.


Ayna, her evde bulunan dekoratif bir öğedir. Ama kimi zaman bu aynaların ne zaman ve hangi tarihte icat ettiğini merak ederiz. Bu soruyu cevaplamaya ve aynanın nerede ortaya çıktığını anlamaya çalışan arkeologlar, Milattan önce var olan eski kültürlerde benzer ürünlerin çeşitlerini bulabildiler.

İnsan için ilk "ayna" su yüzeyiydi. Durgun suda (gölet, göl) sakin havalarda, bir kişinin görünümü oldukça net bir şekilde yansımasıyla farkedilmiştir.

Aynanın hangi yıl göründüğü sorulduğunda arkeologlar şu şekilde cevap veriyor. Bugüne kadar ayakta kalan insan eliyle yapılan aynaların ilk prototipleri Türkiye'de bulundu. Bunlar, 7.500 yaşında olduğu tahmin edilen cilalı obsidiyen parçalarıdır.

Mısır topraklarında bulunan benzer buluntular MÖ 4. bininci yıla tarihlenmektedir. Orada, arkeologlar ayrıca, sürekli cilalama gerektiren ayna yapımında kullanılan çeşitli kombinasyonlarda cilalı selenit ve metaller buldular.

Arkeologlar, aynaların ortaya çıktığı yüzyıl hakkında bilgi yayınlayarak söz konusu bölgeyi belirtiyorlar. Mezopotamya topraklarındaki benzer buluntuların bir örneği MS 1. yüzyıla kadar uzanmaktadır; Aynı dönem Orta Amerika'daki benzer buluntuları içerir (Aztekler, Mayalar, Tarasco ve diğer Hint kabilelerinin topraklarından bahsediyoruz). Onların dini inançları, tanrıların insanları kontrol ettiği ve dünyamıza bağımsız olarak girebilecekleri portallara aynalar atfediyordu.

13. yüzyıldan itibaren ayna üretimi ile ilgili bilgiler, arkeologlar ve tarihçiler tarafından modern olarak sınıflandırılmıştır. Şu anda, Avrupa'da usta cam üfleyiciler ortaya çıktı. İlk çözüm mükemmel olmaktan uzaktı. Erimiş teneke kırmızı-sıcak bir cam balonun içine döküldü (bununla ilgili ilk bilgi 1279'a kadar uzanıyor, usta, keşiş John Peckam). Soğuduktan sonra top kırıldı. Parçalar ayna olarak kullanıldı. Görüntüler büyük ölçüde bozulmuştu. Ancak kullanıcılardan oldukça memnun kaldılar, sihirbazlar ve falcılar tarafından kullanıldılar.

Şimdiye kadar, eski teknolojiler kullanılarak bir amalgam olarak elle uygulanmış gerçek gümüş ile yapılan aynalar için seçenekler var. Bunlar çok pahalı olan birinci sınıf ürünlerdir.

Yeni teknolojilerin ve malzemelerin ortaya çıkması nedeniyle, dekoratif ve iç tasarım unsurlarının oluşturulmasında aynalar giderek daha fazla kullanılmaktadır. Piyasada aynalardan ve camdan yapılmış geniş bir mobilya yelpazesi ortaya çıktı.

Ayna kullanma seçenekleri sürekli artmaktadır.