Aylarca saklansa dahi bana mısın demiyor! Pastane usulü sodalı poğaça asla bayatlamıyor

Sodalı poğaça çat kapı misafirleriniz için bulunmaz bir nimet. Bu poğaçanın en önemli özelliği asla bayatlamaması. Sodalı poğaça içerisinde ise birçok malzeme var. Peki sodalı poğaça nasıl yapılır? İşte yanıtı...

Bu poğaçanın içi yumuşacık olsa da dışı nar gibi kızarıyor. Sıcacık poğaça çay eşliğinde çok lezzetli oluyor. Sıcacık poğaça için hamurun mutlaka kulak memesi kıvamında olması gerekiyor. Peki sodalı poğaça nasıl yapılır?

Sodalı poğaça yapılırken malzemelerin taze olması çok önemli. Peki sodalı poğaça nasıl yapılır?

SODALI POĞAÇA MALZEMELERİ

1 paket kuru maya

3 yemek kaşığı toz şeker

1 su bardağı sıvı yağ

1 şişe soda

1 su bardağı süt

3 çay kaşığı tuz

1 tane yumurta beyazı

6 buçuk su bardağı un

1 tane yumurta sarısı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı susam

SODALI POĞAÇA PÜF NOKTASI

Poğaçanın mayalanmasını beklerken acele etmemeye çalışın. Mayayı mutlaka ılık suyla açtıktan sonra kullanın. Maya, tuzla en son temas etmelidir. Sodanın da mutlaka oda sıcaklığında kullanmaya özen gösterin.

SODALI POĞAÇA TARİFİ

Öncelikle derin bir kaba kuru mayayı ve toz şekeri ilave edin. Ardından üzerine ılık sütü ekleyin var maya eriyene kadar karıştırın. Daha sonra üzerine sodayı, sıvı yağı ve yumurtanın beyazını da ilave edin.

Unu azar azar olacak şekilde yavaşça ilave edin. Bu sırada tuzu da ekleyerek yoğurmaya başlayın.

Poğaçanızın hamuru ele yapışmayacak yumuşak bir kıvamda olmalıdır. Kabı streç filmle sarın ve 1 saat boyunca mayalanmaya bırakın.

Süre sonunda fırın tepsisine pişirme kağıdı açın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde olacak şekilde parçalar koparın ve yuvarlayın.

Pişirme kağıdı açtığınız fırın tepsisine yuvarladığınız hamurları dizin. Hamurların üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını sürün. Ardından susam serpiştirin.

Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Isınan fırına poğaça tepsisini verin ve üzerleri kızarıncaya dek 25 dakika kadar pişirin.

Yumuşacık ve asla bayatlamaz, afiyet olsun!