Ayakkabı diye tutturmayın! Çıplak ayakla gezen bebekler daha şanslı

Birçok anne evin içerisinde dahi bebeğe ayakkabı giydiriyor. Oysa araştırmalar çıplak ayakla gezen bebeklerin kas gelişiminin daha hızlı ve sağlam olduğunu ortaya koyuyor. Bebeğin çıplak ayakla gezmesinin faydalarını sizler için derledik.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Çıplak ayakla gezmenin bebeklere faydaları saymakla bitmiyor. Küçük bir çocuk yürümeye başladığında düztabandır çünkü ayak kasları, kemikleri ve bağları gelişme aşamasındadır. Çocuğun ayağı yağla doludur ve oldukça esnektir. Bebeklerin çıplak ayakla yürümesi halı, sert zemin ve çim arasında farkı anlamalarına yardımcı olur.

Bebeklerin gelişim döneminde ayak tabanı oldukça hassastır ve bu dönemlerde bebeklere çorap bile fazla gelir. Birçok bebek çoraplarını sürekli çıkarmak ister. Aileler ise bebeklerin çıplak ayakla durmasını pek istemez. Bu bazen hastalık korkusu bazen de süslü ayakkabı merakından kaynaklanabilir.

ÇIPLAK AYAKLA GEZMENİN BEBEKLERE FAYDALARI

Araştırmalar, bebeklerin ayaklarının çoğu zaman çıplak ayakla yürüdüklerinde daha güçlü ve koordineli ayak kasları geliştirdiğini göstermiştir.

Çıplak ayakla yürümek onların iyi bir duruş geliştirmelerine yardımcı olur. Bebeğinizin küçük ayaklarının kemikleri doğduğunda çok yumuşaktır, büyüdükçe kemikler sertleşir ve ayaktaki eklemler, kaslar ve bağlar gelişir. Bazen çıplak ayakla yürümek bebek kaslarının büyümesine neden olabilir.

Bebeğinizin küçük ayağı yerle doğrudan temas halinde olduğunda, beyni sinir uçları aracılığıyla bilgi alır ve vücudunuzun dengeye nasıl uyum sağlayacağını bilmesini sağlar. Ayakkabı giymek, bebeğin ayaklarının koruma katmanını arttırır, bu da bebeğinizin dengede kalmasını zorlaştırırken beynin bilgi alamaması anlamına gelir.

Yalınayak olmak, bebeğinizin farklı yüzeylerden güvenli bir şekilde geçebilmesi anlamına gelir. Çim, kum, çamur gibi farklı yüzeylerde koşmak ve yürümek, küçük çocuklara vücutlarını farklı şekillerde hareket ettirme konusunda güven verir.

Bebeği çıplak ayakla tutmak onun duyusal motor gelişimini sürdürmesine olanak tanır.

Bebeklerin ayakları toprağa değdiğinde dünyadaki negatif elektronlardan bedene yansıyan durumu azaltır. Toprak, doğal dengeyi yeniden kurmaya yardımcı olmamızı sağlar.

Toprağa çıplak ayakla basmak uyku kalitesini artırır.