En doğal ağrı kesici! 1 fincanı 1 kutu ilaca bedel, kilosu 400 TL

İbn-i Sina, Osmanlı hekimleri, padişahlar ve Canan Karatay bazı baharatların mutlaka tüketilmesini tavsiye ediyor. Bunlardan biri de sumak. Tohumundan çayına kadar her zerresi kıymetli olan bu baharatın kilosu 350-450 TL arasında değişiyor. Peki, bu kadar insan neden sumak tüketin diyor, sumağın faydası ne? İşte virüs dağıtan yanıtlar...

Osmanlı padişahlarından Canan Karatay'a kadar birçok insanın tükettiği sumak bin derde deva olan bir baharat. İçeriğinde yüksek oranda antioksidan ve mikrop öldürücü mineral bulunan sumak alternatif tıp ilaçları arasında yer alıyor. Pandemi döneminde adını sıkça duyduğumuz sumak çayı boğaz ağrısını ve yüksek ateşi iyileştiriyor. İbn-i Sina'da sumak tohumunu kitaplarında virüslere karşı önerir. Sumağın faydalarını ve sumak çayı tarifini sizler için derledik.

SUMAĞIN FAYDALARI

Ateş düşürücüdür

Mideyi korur ve sindirimi kolaylaştırır

Yemeklere katıldığında kronik ishal, bağırsak ülserlerine iyi gelir

Tutucu, kuvvet verici ve tıkayıcı etkileri vardır

Kanamaları durdurur

Kontüzyonlarda pansuman olarak kullanılırsa ödemi önler

Dolamada faydalıdır

Şişliklerin yayılmasına engel olur

Pişirildikten sonra elde edilen suyu, lokal olarak uygulanırsa eklemlerde şişlikleri önler

Kulak iltihabı ve diş ağrıları için faydalıdır

Susuzluğu giderir ve iştah açar

Regl kanaması ve diğer kanamaları durdurur

SUMAK ÇAYI NASIL YAPILIR?

Bir çay bardağına 1 tatlı kaşığı öğütülmüş veya tane sumak (mümkünse taze sumak) koyup üzerine kaynar su dökülür ve 5 dakika demlemeye bırakılır. 1-2 damla kekik yağı da 5 dakikalık demleme sonunda ilave edilip tüketilebilir; zira sumakla beraber oldukça faydalıdır. Ancak sumak çayında dibe çöken posa tüketilmemelidir. Ekşiliği fazla olduğundan dolayı ekstra limon koymaya gerek olmayabilir.

Şayet tadını sevmezseniz demleme sonrasında az miktar bal ile tatlandırılabilir. Öksürüğü ve faranjiti olan veya boğaz yanması olanlar ilk yudumlarda birkaç kez gargara yaparak boğazı temizledikten sonra kalanı afiyetle içebilir. Eğer herhangi bir şikayetiniz yoksa her gün tüketmeyip arada kürler halinde az miktarlarda içebilirsiniz.

SUMAK RENGİ DEĞİŞTİRİYOR

Kumaş ve derileri sarı renge boyar, pamuklu ve yünlü kumaşları ise siyaha boyar

Pişirilmiş sumak saçı siyahlaştırır