Osmanlı padişahlarından Canan Karatay'a kadar birçok insanın tükettiği sumak bin derde deva olan bir baharat. İçeriğinde yüksek oranda antioksidan ve mikrop öldürücü mineral bulunan sumak alternatif tıp ilaçları arasında yer alıyor. Pandemi döneminde adını sıkça duyduğumuz sumak çayı boğaz ağrısını ve yüksek ateşi iyileştiriyor. İbn-i Sina'da sumak tohumunu kitaplarında virüslere karşı önerir. Sumağın faydalarını ve sumak çayı tarifini sizler için derledik.
SUMAĞIN FAYDALARI
Ateş düşürücüdür
Mideyi korur ve sindirimi kolaylaştırır
Yemeklere katıldığında kronik ishal, bağırsak ülserlerine iyi gelir
Tutucu, kuvvet verici ve tıkayıcı etkileri vardır
Kanamaları durdurur
Kontüzyonlarda pansuman olarak kullanılırsa ödemi önler
Dolamada faydalıdır
Şişliklerin yayılmasına engel olur
Pişirildikten sonra elde edilen suyu, lokal olarak uygulanırsa eklemlerde şişlikleri önler
Kulak iltihabı ve diş ağrıları için faydalıdır
Susuzluğu giderir ve iştah açar
Regl kanaması ve diğer kanamaları durdurur
SUMAK ÇAYI NASIL YAPILIR?
Bir çay bardağına 1 tatlı kaşığı öğütülmüş veya tane sumak (mümkünse taze sumak) koyup üzerine kaynar su dökülür ve 5 dakika demlemeye bırakılır. 1-2 damla kekik yağı da 5 dakikalık demleme sonunda ilave edilip tüketilebilir; zira sumakla beraber oldukça faydalıdır. Ancak sumak çayında dibe çöken posa tüketilmemelidir. Ekşiliği fazla olduğundan dolayı ekstra limon koymaya gerek olmayabilir.
Şayet tadını sevmezseniz demleme sonrasında az miktar bal ile tatlandırılabilir. Öksürüğü ve faranjiti olan veya boğaz yanması olanlar ilk yudumlarda birkaç kez gargara yaparak boğazı temizledikten sonra kalanı afiyetle içebilir. Eğer herhangi bir şikayetiniz yoksa her gün tüketmeyip arada kürler halinde az miktarlarda içebilirsiniz.
SUMAK RENGİ DEĞİŞTİRİYOR
Kumaş ve derileri sarı renge boyar, pamuklu ve yünlü kumaşları ise siyaha boyar
Pişirilmiş sumak saçı siyahlaştırır