Aşure tarifi en güzel nasıl yapılır? 2021 Aşureye ne kadar malzeme gider, buğdayın suyu dökülür mü?

Aşure tatlısınında birçok Türk yemeği gibi kendine has bir hikayesi var. Türk efsanesine göre, Aşure'nin ilk versiyonu Nuh'un kendisi tarafından yapılmıştır. Gemide haftalar sonra sular çekilmeye başladı. Yiyecek stokları azaldıkça, Nuh gemide bıraktığı her şeyi tek bir kaba atmaya karar verdi. Aldığı şey, gemi nihayet Türkiye'nin doğusundaki Ağrı Dağı'na oturana kadar kendisini ve yolcularını iyi besleyen lezzetli bir pudingdi. Bazıları aşurenin dünyanın en eski tatlısı olduğunu söylüyor. Modern Türk kültüründe Nuh'un gemisi pudingi çeşitlilik, dostluk ve birliğin sembolüdür. Aşçılar aşure hazırlarken çok fazla yaparlar, çünkü bir kase pudingi mümkün olduğunca çok sayıda arkadaş ve komşuya dağıtmak adettendir. İşte Aşurenin tarifi ve yapılışı....

Aşure tatlısı diğer bir adıyla Nuh'un Gemisi Muhallebisi, kuru meyveler, baklagiller ve tam tahıllı buğday gibi şeker ve meyve suları ile tatlandırılan ve tek bir kapta pişirilen sağlıklı malzemelerden oluşan bir berekettir. Aşure tatlısı içeriğinde geleneksel olarak kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü, incir, çam fıstığı, ceviz, fındık, nohut ve lacivert fasulye içerir. İnternet aramalarında "Aşure tarifi en güzel nasıl yapılır? 2021 Aşureye ne kadar malzeme gider, buğdayın suyu dökülür mü?" sorusuna yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.

Aşure, Orta Doğu'da yaygındır ve birçok kültürü, geleneği ve dini kapsar. Aşura aslen, Musa'nın İbranilerin oruç tuttuğu Firavun'dan kurtarılmasını işaret eden bir Yahudi kutlamasıydı. Sünni Müslümanlar da yıl içinde bu dönemi Musa'nın kurtuluşuna bağlarlar.

Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure, büyük tarihi öneme sahip bir gündür. İnsanlık tarihinde eşi benzeri olmayan bir gün ve birçok destansı olay bu günde meydana geldi.

Aşure, Müslümanlara Peygamberimizin ailesinin insanlık için yaptığı fedakarlıkları hatırlatır. Aşure dönemi, yiyecek ve tatlıların bağışlanması ve paylaşılmasıyla, insanlıkla yeniden birleşme eylemi olarak işaretlenir. Aşure muhallebisinin belli bir tarifi yok. Yüzlerce, hatta binlerce varyasyon var. Aşağıdaki temel tarifi rehber olarak kullanabilirsiniz. Malzemeleri damak zevkinize veya elinizdeki malzemelere göre uyarlayabilirsiniz. Aşure'nin klasik versiyonları, pudingi tatlandırmak için gül suyu kullanır.

YARIM KİLO BUĞDAYDAN AŞURE NASIL YAPILIR?

Buğday, fasulye, nohudu ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün sularını süzün. Buğdayların üzerine 4 litre su ve 1 çubuk tarçın ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatın.

KOYULAŞAN AŞURE NASIL AÇILIR?

Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz.

AŞURELİK BUĞDAYIN SUYU DÖKÜLÜR MÜ?

Ayrıca aşurenin berrak bir renge sahip olması için iyice süzülmeleri çok mühim. Ancak buğdayın suyunu süzmeyin ve haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme o olduğu için onu en baştan içme suyu ile kaynamaya bırakın.

AŞURE MALZEMELERİ NELER?

Aşurenin yapılışı için gerekli malzemeler şöyle sıralanabilir;

1 su bardağı kuru fasulye 1 su bardağı nohut yarım kilo buğday 1 su bardağı kuru üzüm 10 adet kuru kayısı 1 küçük portakal 8 adet kuru incir yarım çay bardağı kuş üzümü 3 adet karanfil 3 su bardağı toz şeker 1 su bardağı fındık nar Hindistan cevizi.

Aşure için 500 gr Buğday

* 250 gr Nohut

* 150 gr. Haşlanmış Fasulye

* 1/2 Çay Fincan Pirinç

* 150 gr. Soyulmuş Çiğ Badem

* 200 gr. Kuru kayısı

* 200 gr. Kuru üzüm

* 1 Portakal

* Yeterli kaynar su

* 10 tarih

* 1 Tutam Tuz üzeri için;

* Kavrulmuş fındık

* Ceviz

* Fıstık

* Kavrulmuş Susam

TAM ÖLÇÜLÜ AŞURE NASIL YAPILIR?

Buğday, fasulye, nohudu ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. ...

Üzüm incir ve kayısıyı suya koyun en az 30 dakika bekletin. ...

Buğdayın ıslama suyunu süzün, düdüklüye alıp 2 litre su ekleyin ve kaynatın. ...

Tencerenin altını ocağınızın orta boy gözünde ve en kısıkta açın, ağır ağır pişmeye devam etsin.

AŞURE TARİFİ

Bir gece önceden fasulye, nohutu ve ayrı tencerelerde ıslatın ve üzerilerine tuz ekleyin. Öte yandan bir gece önceden buğdayı da tencereye su ekleyerek az miktarda kaynatın.

Islattığınız nohut ve fasulyeyi aynı tencereye koyup kaynatın. Daha sonrasında da buğdayı ekleyin.

Buğdayı da ekledikten sonra hepsinin üzerini örtecek şekilde su ekleyin ve karıştırma işlemini sürdürün.

Karışım pişmeye başladıktan sonra üzerine, doğradığınız üzümü, kayısıları, kuş üzümünü, karanfil ve portakal kabuklarını ekleyip karıştırın

Bu noktadan sonra aşurenizi orta ateşte pişirmeye bırakın.

Yoğunlaşmaya başlayan aşurenin ateşini kapatın.

Bir müddet dinlendikten sonra aşurenizi kaşık yardımıyla kaselerin içine eşit miktarda doldurun.

Kaselerin üzerini süslemek kuru kayısı, tarçın, çekilmiş fındık ve nar tanelerinden yardım alabilirsiniz.

Son olarak ise bir süre dinlendikten sonra aşurelerinizi ev halkı ve komşularınıza ikram edebilirsiniz.

PÜF NOKTASI

Baklagillerin akşamdan ıslatılıp, malzemelerin pişme süreleri farklı olduğu için ayrı ayrı haşlanması, aşure yapımının püf noktasıdır.