Derin nefesler almak, ortamı karartmak, zihinde hayal kurmak... Bu formüllerin her biri uyku getiriyor. Peki rahat bir uyku düzeni için neler gerekiyor?
ABD ORDUSUNDA ASKERLERİ UYUTMAK İÇİN KULLANILIYORDU
Bu yöntem ABD ordusunda özellikle savaş zamanlarında askerlerin kolayca uykuya dalmasını sağlamak için kullanılıyordu. Yöntem 1981 yılında yayımlanan "Relax and Win: Championship Performance" isimli kitapta yer almıştı. Ancak geniş takipçi kitlesine sahip Joe.co.uk isimli web sitesi yöntemi yayımladıktan sonra ilgi görmeye başladı.
İŞTE 2 DAKİKADA UYKUYA DALMANIZI SAĞLAYACAK YÖNTEM
1. Dil, çene ve göz çevresindeki kaslar dahil olmak üzere yüzünüzdeki tüm kasları gevşetin.
2. Omuzlarınızı bırakabildiğiniz kadar aşağıya bırakın, ardından sırayla üst ve alt kollarınızı aşağı bırakın.
3. Nefes alın, göğsünüzü gevşetin ardından kalçadan başlayarak bacaklarınıza kadar gevşeyin.
4. Aşağıdaki üç manzaradan birini hayal etmeden önce zihninizi temizlemek için 10 saniye bekleyin.
- Sessiz sakin bir gölde, masmavi gökyüzü dışında başka hiçbir şeyin görünmediği bir kanoda uzanıyorsunuz.
- Zifiri karanlık bir odada, siyah kadifeden bir asma yatakta uzanmışsınız.
- Yaklaşık 10 sanie boyunca kendinize sürekli "Düşünme, düşünme, düşünme" diye telkinde bulunuyorsunuz.
ÖNEMLİ OLAN ZİHNİNİZİ SUSTURMAYI BAŞARMAK
Bu yöntemi 6 hafta boyunca uygulayan insanların yüzde 96'sında işe yaradığı görülüyor. Bu yöntemin işe yaramaması durumunda, uyku uzmanı Dr. Neil Stanley, uykuya dalmada en önemli faktörün zihninizi susturmak olduğunu söylüyor.
Stanley "Uyumak için üç şeye ihtiyacınız var: Gevşemiş bir vücut ve en önemlisi temiz bir zihin için yatak odanızdan dikkat dağıtıcı tüm cihaz ve eşyaları çıkarmanız gerekiyor. Eğer zihniniz hızla çalışıyorsa uyuyamazsınız ve zihninizi yavaşlatmak için yapabileceğiniz her şey uyumanıza destek olur.
Bunu yapmanın sihirli bir yolu yok, sizin için neyin işe yaradığını bulmak zorundasınız, bir şeyler okumak, sıcak bir banyo, papatya çayı, farkındalık, aromaterapi veya Pink Floyd'u dinlemek gibi. O günün stresini düşünmenize engel olan herhangi bir aktivite yaptığınız sürece ne yaptığınız önemli değil" diyor.
Kaynak: Independent