Aşıdan sonra duş alınabilir mi? Aşıdan kaç saat sonra banyo yapılır?

Aşı olduktan sonra önleyici tedbirlere uymaya devam etmeniz önemlidir. Bunun nedeni, Kovid-19 aşılarının virüsü geliştiren insanları durdurmada etkili olduğu kanıtlanmış, ancak henüz insanların enfeksiyonu başkalarına bulaştırmasını önleyip engellemediğini bilmiyoruz. Aşılamadan sonra, enfeksiyonu önlemek için insan vücudunda Kovid-19'a karşı bağışıklık geliştirilecek ve ciddi vaka sayısı ve ölüm oranı önemli ölçüde azaltılabilecektir. İnternet aramalarında ''Aşıdan sonra duş alınabilir mi? Aşıdan kaç saat sonra banyo yapılır?'' sorularına yanıt arayanlar için detalyarı bu haberimizde derledik.

Aşı olan vatandaşların gündeminde aşı öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler var. Aşı olduktan sonra bazı yan etkiler normaldir ve beklenir. Yan etkiler, vücudunuzun bağışıklık koruması oluşturduğunun bir işaretidir. Şiddetli yan etkiler, çok nadir olmakla birlikte, aşılamadan sonraki ilk 30 dakika içinde ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Gözlem alanında kalmanız, olası bir olayla karşılaşmanız durumunda nitelikli yardımın hazır olduğu anlamına gelir. Peki aşıdan sonra duş alınabilir mi? Aşıdan kaç saat sonra banyo yapılır?

Aşı olmak sizin, aileniz, topluluğunuz ve dünya için çok önemlidir. Ancak aynı zamanda stresli de olabilir, özellikle de aylardır evde tecrit edilmişseniz veya aşı konusunda endişeleriniz varsa. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dediği gibi, aşı yaptırarak sadece kendinizi Kovid-19'dan değil, çevrenizdeki sevdiklerinizi de koruduğunuzu hatırlamakta fayda var.

Aşı randevunuzun olduğu gün Kovid-19 veya semptomlarınız varsa randevuya gitmeyin. Bunun nedeni, aşı merkezinde virüsü başkalarına bulaştırabilmenizdir. Aşı için semptomlarınız olduğu için randevunuza katılmayacağınızı bildirmek için aşı merkezinizle mesaj, telefon veya e-posta yoluyla iletişime geçin.

Korona virüs salgınında aşılama tüm hızıyla devam ederken aşı olan vatandaşlarımızın aşı sonrası banyo yapmaya ilişkin aramaları da sürüyor. Sağlık çalışanları ve bilim insanları Sinovac, Biontech aşı sonrası duş alınır mı? Sorusuna yanıt verdi.

AŞIDAN SONRA DUŞ ALINIR MI?

Aşıdan sonra duş alınmaması gerektiği yönündeki söylentilere Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman'dan cevap geldi. Arman, covid aşısından sonra duş alınabileceğini söylediği açıklamasında "Aşıdan sonra duş alınmaması, kişilerin mantık yolu ile oluşturdukları bir önlem olsa gerek. Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, "Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz" diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz" dedi.