Asansörü terk edeceksiniz! Kalbin ömrünü uzatan 6 formül: 10 dakika fazla uyuyun

Kalbin ömrü uzadıkça yaşam süresi artıyor. Kalp hastalıklarını engelleyen birtakım tavsiyeler var. Uzmanların önerdiği sağlık kuralları neler?

Egzersiz yapma, 7 saat uyumak ve doğal beslenmek sağlığın anahtarı. Kalp ve kronik hastalıklarından korunmanın çeşitli yolları var. İşte detaylar...

Bilimsel araştırmalara göre sağlıklı yaşamın sırrı günlük yaşam rutinimizde gizli ve çok büyük çaba harcamadan daha uzun yaşamak mümkün.

Araştırmalara göre uzun ve sağlıklı yaşamın basit 6 yolu şöyle:

10 dakika erken yatın

Yeni araştırmalar, özellikle hafta sonları biraz daha fazla uyuyanlarda kalp hastalığı yaşama riskinin yüzde 19 daha az olduğunu ortaya koyuyor.

Günde ortalama 7 saatten az uyumanın sağlığa zararlı olabileceğini vurgulayan uzmanlara göre, 5 saatten az uyuyanlarda erken ölüm riski diğerlerine göre çok daha yüksek. Doktorlar, yeterli uykunun sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olduğunu vurguluyor.

Pozitif düşünün

Olumlu düşüncelerin insan hayatını neredeyse 8 yıl artırdığı ve yaşlanmayı yavaşlattığı, bilimsel araştırmalarla kanıtlanan bir gerçek.

Stresten uzak durmak kolesterolün ve tansiyonun kontrol altında kalmasını sağlıyor. Yaş ilerledikçe kazanılan deneyim de ruhsal gücü artırarak yaşlanmayı geciktirebiliyor.

Kırmızı et yerine beyaz et

Kırmızı eti fazla tüketmek kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. O yüzden doktorlar, beyaz et ve sebze ağırlıklı beslenmenin yaşam süresini 10 yıla kadar artırdığına dikkat çekiyor.

Özellikle salam, sosis gibi işlenmiş etleri sınırlı tüketmek, birçok hastalığın önüne geçebilir ve erken ölümleri engelleyebilir.

Hareketi artırın

Uzmanlar, az da olsa düzenli egzersizin her türlü ölüm riskini ciddi oranda azalttığını belirtiyor.

Spor koçlarına göre, elleri kullanmadan yeden kalkmak bile çok etkili bir hareket ve kas gücümü artırmanın özellikle orta yaş grubunda yaşam süresini artıracak etki yarattığını vurguluyor.

Merdivenleri çıkın

Uzmanlara göre "az spor" bile çok önemli. En azından günde belirli bir süre merdiven inip çıkmanın yaşam süresini neredeyse 7 yıl artırdığını aklınızdan çıkarmayın.

Lifli gıda tüketin

Günde yarım avokado yemenin, kalp krizi riskini azaltacak etkiye sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Örneğin yoğurdu iki çay kaçığı yulafla karıştırmak, beslenmenizi bir üst seviyeye yükseltebilir.