Yavaş yürüme, denge kaybı, baş dönmesi... Tüm bunlar Alzheimer habercisi olabilir. Uzmanlar ise baş dönmesinin ciddiyetine dikkat çekiyorlar. İşte detaylar...
ANİ BAŞ DÖNMESİ ALZHEİMER HABERCİSİ
Sağlık kuruluşu şöyle açıklıyor: "Bir çalışmada, yavaş yürüyen veya dengesi bozuk olan kişilerin sonraki altı yıl içinde Alzheimer hastalığı teşhisi konma olasılığı daha yüksek olduğu belirlendi." Bu değişiklikler beyindeki hücrelerin ve sinirsel iletişimin yavaş yavaş bozulduğunun bir göstergesidir.
Gerçekleşen bu bozulma, geç evre demansa kadar ilerleyecek ve sonunda hastanın özgürce yürümesini veya fiziksel çevresiyle ilgili bilgileri işlemesini etkileyecektir. Fiziksel çevre ile ilgili bilgileri görme ve işlemede zorluk yaşamanın denge sorunlarına da yol açması bulunması muhtemeldir.
Genellikle geç evre demansın bir belirtisi olsa da, bazı durumlarda denge kaybı erken evre vasküler demansa da bağlı olabilir.
Erken evrelerde, hatta diğer demans semptomları gelişmeden bile önce, ayakta dururken veya yürürken dengeyi kaybetmek, Alzheimer geliştirme potansiyelinin arttığını gösterebilir.
Bu, çevrenizdeki kişilerin Alzheimer dışında bir tür demanstan muzdarip olduğunun da iyi bir işareti olabilir. Beceri merkezinin yakınında bulunan beyincik, beynin vücut hareketlerini kontrol eden kısmıdır.
Demans gibi beynin bu bölümünü etkileyen hastalıkların daha erken dönemde dengeyi etkilemesi daha olasıdır. Örneğin, vasküler demans Alzheimer hastalığından farklıdır, çünkü hastalığa beyinciğe oksijen taşıyan kan akışının olmaması neden olur.
Vasküler demansı olan bazı insanlar, düşünme ve hafıza ile ilgili sorun yaşamadan önce baş dönmesi hissi yaşayacaklardır. Denge kaybı geç evre demansın karakteristiği olduğunda, hastalar bazen yürüyüşlerini veya yürüme biçimlerini değiştirerek duruma uyum sağlarlar.