Araştırmalar şaşırttı! Patates kızartması yerken 2 kez düşünün

Patates kızartması kahvaltı, öğle veya akşam öğünlerinde sık tüketiliyor. Yapılan araştırmalara göre patates kızartması özellikle hamileler için sağlığı tehdit ediyor. Patates kızartmasının sağlığa zararları haberimizde.

Herkesin lezzeti ve pratikliği açısından bayıla bayıla tükettiği patates kızartmasının zararlarına inanamayacaksınız. Yüksek ateşte pişirilen patates kızartması birçok kanser türüne sebep oluyor. Uzmanlar, özellikle anne olmak isteyen hanımların patates kızartması tüketmemesi gerektiğini vurguluyor.

KASLARDA VE DUYULARDA KAYIPLARA NEDEN OLUYOR

Patates kızartması hakkında yapılan araştırmalara göre, yüksek sıcaklıkta pişirilen karbonhidrat oranı yüksek gıdalarda, akrilamid adında bir kimyasal maddenin açığa çıktığı gözlemlendi. Karbonhidratça zengin olan besinlerin kızartılma süresi ile akrilamidin oranının doğru orantıda arttığı açıklandı. Uzmanlar tarafından akrilamidin fazla tüketiminde kas güçlüğü, reflekslerde ve duyularda kayıplara neden olduğu ve kansere davetiye çıkardığı söylendi. Akrilamid, DNA'ya zarar vererek kansere neden olabilme ihtimalinden dolayı kanserojen madde olarak kabul edilip edilmemesi konusunda hala tartışmalar sürüyor.

GEBELİĞİ ÖNLÜYOR

Patates kızartması tüketimine maruz kalan kadınlarda rahim ve yumurtalık kanser riskinin oldukça yüksek olduğu gözlemlendi.

BEBEĞİ HASTA EDİYOR

Hamile olan kadınların aldığı her besin bebeği de etkilemekte. Anne adaylarının patates kızartması tüketiminde karındaki bebek de bu besinden etkilenmiş oluyor. Dolayısıyla bebeğin şeker hastası veya obez doğma ihtimali artıyor.

KIZARTILMAMALI

Patates kızartmasıyla ilgili yapılan araştırmalarda, daha az kızartılmasının zararı azalttığı belirtiliyor.

BUZDOLABINDA SAKLANMAMALI

Paketteki pişirme talimatlarına uyulması gerekiyor.

Patatesin buzdolabında tutulmaması gerekiyor. Serin ortamlarda patatesin içindeki şeker düzeyinin arttığı ve böylece pişirme sırasında ortaya çıkan akrilamid miktarının da doğru oranda yükseldiği gözlemlendi.

Patatesi düşük sıcaklıkta haşlamaya ve renginin koyulaşmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.