Araştırıldı! Vegan yemekler ne kadar sağlıklı?

Vegan yemek kültürü son zamanlarda popüleritesini arttırdı. Vegan tarzı beslenmede hayvansal ürünler olan süt, yoğurt ve et tüketimi yok. Peki vegan yemekler ne kadar sağlıklı? İşte yanıtı...

Yapılan araştırmalara göre vegan peynirler kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilir. Vegan beslenme tarzına sahip insanların ise bir süre sonra sağlıksız abur cuburlara yöneldiği ifade ediliyor. Peki vegan yemekler ne kadar sağlıklı? İşte yanıtı...

Healty isimli dergide yapılan habere göre, vegan beslenme tarzı zararlı olabilir.

VEGAN YEMEK ZARARLI MIDIR?

Yulaf, soya ve badem gibi popüler bitki bazlı 'sütlerin' inek sütünden daha sağlıklı olduğuna dair hiçbir kanıt yok, diyor vegan peynirler karbonhidratlarla dolu olabilir, bu da kan şekerinde ani yükselmelere ve kilo alımına neden olabilir.

2020'de Action On Salt, araştırdığı bitki bazlı restoran yemeklerinin beşte üçünde en az 3 g tuz (bir yetişkin için önerilen maksimum günlük alımın yarısı) ve sekizde biri 6 g veya daha fazla tuz içerdiğini buldu.

Profesör Spector şunları söyledi: "Vegan beslenmenin genel ilkesi iyidir, ancak bazı insanlar önce etsiz yemeye çalışarak daha iyisini yapabilir."

"Bunu düzgün bir şekilde yapabilmek için plan yapmak önemlidir.'Sonuç olarak, birçoğu tuz, yağ, katkı maddesi ve şekerle dolu yemekler yemek zorunda kalacak. Normalde tükettikleri pek çok gıdada süt ürünleri bulunurken, vegan burgerler ve pizzalar genellikle dışarıda yemek için tek seçeneklerdir ve vegan sosisli rulolarda atıştırmak kolaydır."

Profesör Spector, "Et ve süt ürünlerini kötü yiyecek seçenekleriyle değiştiren çok sayıda sağlıksız vegan var ve bu Vegan için gerçek bir risk. Endişem, birçok insanın yemek tarifleri kitabı almak, yeni meyve ve sebzeleri denemek ve şüpheye düşerse çorba yapmak yerine, sadece birkaç sağlıksız vegan yemeği de içeren daha az çeşitli bir diyeti tekrar tekrar yemesi." dedi.