IHA
Son yıllarda çocuklarda obezite şikâyetleri artmaya başladı. Peki, çocuklarda obezitenin nedeni ne?
İHA'ya açıklamalarda bulunan Diyetisyen Dilem İrkin Koçan, obezitenin büyüme ve gelişme hormonlarını olumsuz etkilediği için çocukların erken yaşta ergenliğe girdiğini söyledi.
GÖBEK YAĞLANMASINDAN BOY UZAMIYOR
Son iki yıldır da pandemi nedeniyle rakamların daha da arttığını ifade eden Dilem İrkin Koçan, "Amerika'da yapılmış son iki yıllık çalışmalarda çocuklarda diyabet görülme sıklığının normalin iki katına çıktığı görüldü. İngiltere'de de yüzde 10'dan yüzde 14'e çıktı. Türkiye'de ise her 4 çocuktan 1'iobezite problemi ile karşı karşıya" dedi. "Çocuk obezitesinde en çok karşılaştığımız problemlerden birisi de erken ergenlik" diyerek büyüme ve gelişme hormonlarının olumsuz etkilendiğini aktaran Koçan sözlerine şöyle devam etti:
"Mesela göbek yağlanmasına bağlı olarak çocukların boyu uzamıyor. Ne yazık ki obezite, erken ergenlikle birlikte büyüme ve gelişmeyi de olumsuz olarak etkileyebiliyor. Bunun yanı sıra karaciğer yağlanmasına insülin direnci de eşlik ediyor. Hem dünyada hem Türkiye'de bu nedenlerle tip 2 diyabet dediğimiz diyabet türünde de ciddi bir artış var."
VİTAMİNLERE DİKKAT
Ekstra verilen vitaminlerin de obeziteye neden olduğuna dikkat çeken Koçan, obezitenin nedenlerini şöyle sıraladı:
"Hareketsizlik
Paketlenmiş gıda, abur cubur, asitli içereceklerin tüketimi
Uyku düzeninin bozulması
Öğün düzensizlikleri, karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve anne babalar tarafından bilinçsizce kullanılan vitaminler, supplementler bunlar da ne yazık ki iştahı tetikleyen ve kilo almasına sebep olan şeyler olarak karşımıza çıktı."