Araştırıldı! 3 beyaz serotonini yükseltiyor

Serotonin hormonları mutluluk veren yapılardır. Serotonini tükettiğimiz besinler yardımıyla da alabiliriz. Yapılan araştırmalar yoğurt, ayran, kefir gibi besinlerin serotonin salgılanmasında rol oynadığını ortaya koyuyor. Peki hangi besinler serotonin sağlar? Depresyonu engelleyen besinler nelerdir?

Serotonin halk dilinde mutluluk salgılayan hormonlar her insanda aynı oranda salgılanmayabilir. Antidepresanlar serotoninin salınımı yapar ancak doğal yollardan serotonin almak mümnün. Peki serotonin salınımını sağlayan besinler neler? Hangi besinler depresyonu engelliyor?

SABAH'ta yer alan habere göre, serotonin seviyesinde meydana gelen azalma öğrenme, ruh hali, uyku ve damar sağlığı başta olmak üzere kaygı, migren, kusma ve iştah kaybı gibi rahatsızlıkların oluşmasında önemli bir role sahiptir.

"KEFİR TÜKETENLER DAHA AZ DEPRESYONA YAKALANIYOR"

Mutsuzluk, halsizlik ve yorgunluk son dönemlerde en sık görülen şikayetler arasında yer alıyor. Bilim insanlarına göre, yediğimiz besinler ne kadar sağlıklıysa ikinci beynimiz diye bahsedilen bağırsaklarımız o kadar güçlü oluyor. Yapılan çalışmalar sık sık kefir, yoğurt, ayran gibi besinler tüketen kişilerin daha az bağırsak problemleriyle karşılaştığını ve daha az depresyon yaşadığını gösteriyor. Gün içinde tükettiğimiz birçok besin sağlığımızı direkt etkiliyor. Bu besinler beyni direkt etkiliyor ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin salgılanmasını sağlıyor. Serotonin, beynin bir bölgesinden diğerine gönderilen sinyallerin taşınmasına yarayan, sinir taşıyıcısı (nörotransmitter) kimyasaldır. Birincil işlevleri beyin bölgesinde olmasına karşın ana kaynağı sindirim sistemi ve kandaki pıhtı hücreleri olan trombositlerdir. Serotonin seviyesinde meydana gelen azalma öğrenme, ruh hali, uyku ve damar sağlığı başta olmak üzere kaygı, migren, kusma ve iştah kaybı gibi rahatsızlıkların oluşmasında önemli bir role sahiptir. Serotonin seviyesini yükseltmek için pek çok ilaç bulunmaktadır ve antidepresanların çoğu serotonin seviyesini arttırıcı etkiye sahiptir. Ancak serotonin azlığı, ilaç kullanmanızı gerektirecek kadar ciddi bir boyutta değilse beslenmenize serotonin (serotonin üretimine yardımcı olan) içeren yiyecekleri ekleyerek eksikliğinin neden olduğu sorunları önemli oranda azaltabilirsiniz.

SEROTONİN SALGILAYAN BESİNLER

AYRAN: Bağırsakları çalıştırıyor. Kabızlığı önlüyor.

YOĞURT: Yararlı probiyotiklerin artışını sağlıyor. Sindirimi kolaylaştırıyor.

KEFİR: Araştırmalar kefir tüketenlerin depresyon daha az yakalandığını ortaya koyuyor.

TAHILLAR: Protein zengini olan tahıllar serotonin salınımı sağlıyor.

Kompleks B vitaminleri bakımından zengin esmer pirinç, buğday tohumu, kepekli tahıllar, maya özü gibi besinler serotonin üretimine yardımcı olan gıdalar arasındadır.

ET: Demir eksikliği depresyonu tetikliyor.

Somon, ton balığı, sardalye gibi balıklar doğal bir aminoasit olan ve serotonin üretiminde kullanılan bir aminoasit olan "triptofan" için mükemmel kaynaklardır.

YEMİŞ VE TOHUMLAR:

Ceviz serotonin üretimi için özellikle yararlıdır. Keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yer fıstığı, badem ve kaju fıstığı vücutta serotonin seviyesini arttıran diğer yemişler arasındadır.

YAĞLAR: Balık yağı, ceviz yağı, keten tohumu yağı, üzüm çekirdeği, aspir, ayçiçeği, kanola, buğday tohumu yağı gibi doğal yağlarda bulunan omega-3 ve omega-6 esansiyel yağ asitlerinin serotonin üretimini arttırdığı bilinmektedir.