Cilt problemi deyip geçmeyin! 10 kişiden 9'u bu yüzden mutsuz

Cilt bakımı alanında ünlü bir markanın araştırmasına göre her 10 kişiden 9'u cilt sorunlarından duygusal olarak olumsuz etkileniyor. Peki, kimler daha çok cilt problemlerini kendine yük ediyor? Kimler kendini beğenmiyor? İşte cilt bakımı araştırmasının sonuçları…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

ÖZLEM SÖNMEZ

Hemen hemen herkesin cilt problemleriyle baş etmeye çalıştığı bir dönem olmuştur. Araştırmalara göre cilt problemleri duygusallığı etkiliyor. Cildi sağlıklı olanlar olmayanlara göre daha mutlu.

Cilt bakımı alanında ünlü bir markanın araştırmasına göre her 10 kişiden 9'u cilt sorunlarından duygusal olarak olumsuz etkileniyor.

ARAŞTIRMADA ORTAYA ÇIKAN 7 SONUÇ

1. Cilt bakımı kozmetik bir ihtiyaç gibi algılanırken her 10 kişiden yalnızca 4'ü vücudunu nemlendiriyor.

2. Her 10 kişiden 6'sı cilt tipini kendi gözlemiyle belirliyor ve her 10 kişiden yalnızca 2'si cilt tipini öğrenmek için dermatoloğa danışıyor.

3. Her 4 kişiden 3'ü 'atopik cilt' kavramını daha önce duymadığını söylüyor.

4. Araştırmaya göre, vücut bölgesinde kuruluk ve buna bağlı kaşıntı ön plana çıkıyor olmasına rağmen, cildini çok kuru veya atopik olarak tanımlayanların oranı ise yalnızca yüzde 6.

5. Araştırma, yaşanılan cilt sorunlarının her 10 kişiden 9'unu duygusal olarak olumsuz etkilediğini hatta yaklaşık yarısında sosyalleşmelerinin de önüne geçtiğini gösteriyor.

6. Özellikle atopik veya çok kuru cilde sahip bireyler, cilt tiplerine bağlı fiziksel sorunlar sebebiyle stres, sinir, endişe, özgüvensizlik gibi duygular yaşıyor

7. Yüzde 74'ü yaşadıkları kuruluğa bağlı kaşıntı ve kuruluk ataklarının hayat ve uyku kalitelerini yoğun bir şekilde etkilediğini söylüyor.

ÖZGÜVEN KAYBINA NEDEN OLUYOR

Cilt sağlığının duygular üzerinde etkisini değerlendiren Psikiyatr Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, şunları söyledi:

"Cilt sağlığı ve cildimizle ilgili yaşadığımız sorunlar, araştırmanın da açıkça gösterdiği gibi duygusal sağlığımız üzerinde önemli bir etkiye sahip. Cilt tipinden bağımsız olarak baktığımızda bile, insanlar yüzlerindeki veya vücutlarındaki cilt sorunları, güzel görünmemesi gibi nedenlerle sosyal hayattan kaçınacaklarını ifade ediyor. Tabii bu noktada sosyal medya ve TV'nin de kişiler üzerinde yarattığı iyi görünme baskısını da dikkate almak gerekiyor. Özellikle atopik veya çok kuru ciltli kişilerde, yaşadıkları kuruluğa bağlı problemlerin duygularına yansıması daha yoğun oluyor. Sağlıksız görünme, ciltte oluşan ve insanların dikkatini çekebilen cilt kusurlarına sahip olma endişesi ile oluşan özgüven kaybı; kuruluk ataklarının ve ona bağlı kaşıntının yarattığı stres ve sinir, insanları mutsuz ediyor, hayatlarının kısıtlanmasına neden olabiliyor. Oysa alınacak önlemlerle bu sorunların üstesinden gelmek mümkün. Bunu çaresiz bir dert, onlara has ve geçmeyen bir illet gibi görmek yerine; alacakları önlemleri, daha sağlıklı ve güzel görünmenin bir yolu olarak algıladıklarında artık bunu bir problem olarak görmeyecek ve mutlu bir yaşam sürebilecekler. Bu yüzden kampanyanın hedeflediği farkındalığın çok önemli olduğunu düşünüyorum."