Araştırıldı! 1 fincan içen turp gibi oluyor! Suyu da kendi de vitamin deposu! En ucuz bağırsak ilacı

Yapılan birçok araştırma siyah turpun yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Kışın siyah turpla yapılan ballı karışım birçok hastalıktan koruyor. Vitamin deposu olan siyah turp aynı zamanda bağırsak ilacı olan bir sebze. Çin, Japonya ve Türkiye'de yetişen siyah turpun faydaları haberimizde…

HATİCE GÖVENÇ

Siyah turp antioksidan ve vitamin deposu olması dolayısıyla Çin'den Japonya'ya ve Türkiye'ye kadar birçok ülkede çok tüketilen bir sebze. Peki, siyah turpla bal yan yana geldiğinde ilaç olduğunu biliyor muydunuz? Bitkisel öksürük şuruplarının büyük bir bölümünde beyaz turp suyu kullanıldığı biliniyor. Özellikle kabızlık ve bağırsak sorunları yaşayanlara siyah turp öneriliyor.

SİYAH TURPTA HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Bağırsakları çalıştıran siyah turp C vitamini, folik asit, magnezyum, kalsiyul ve potasyum gibi minarel zengini bir sebzedir.

Turpta; kuru madde, ham lif, toplam çözünebilir şekerler, C vitamini, protein ve nitrat bulunmaktadır.

Yapılan araştırmalarda özellikle siyah turpun köklerinde yüksek oranda antioksidan, beyaz ve kırmızı turpta ise karotenoid olduğu belirlenmiştir.

SİYAH TURBUN FAYDALARI

Lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, kabızlığa iyi gelir

İltihap sökücü özelliği nedeniyle astıma iyi gelir

Turp mesane hastalıkları, romatizma, damar sertliği ve migren üzerinde olumlu etkiye sahiptir

DNA sarmal kırılmaları önlediği ve kanser önleyici etkisi olduğu, oksidatif kaynaklı hasarı önemli düzeyde azalttığı bilinmektedir

Vücudu birçok hastalıktan korur

Kolajen yapımına katkı sağlar

Bağışıklığı güçlendirir

Soğuk algınlığına iyi gelir

Kalp damar sisteminin korunmasında rol oynar

Turpun kaynatılarak elde edilen suyu saçlı derideki kepeğe ve saç dökülmesine karşı etkilidir.

Tiroid hastalıklarına karşı da tüketilebilir.

TURP NASIL TÜKETİLİR?

Salatalarda tüketilebilir

Et ve balık türlerinin yanında servis edilebilir

SİYAH TURP VE BAL KARIŞIMI ÖNERİSİ

Fazla olmamak şartıyla özellikle siyah turpu bal ile karıştırarak yemek birçok soruna iyi gelmektedir.

Siyah turpu bal ile karıştırarak 1 gün soğukta muhafaza işlemi sonrasında sulu kısımdan sabah akşam birer fincan içilmesi önerilir. Fakat kronik hastalar, hamileler ve çocuklar mutlaka uzmanına danışmalıdır.

Dün yediği yemeği unutanlar dikkat! Uzmanı açıkladı, Alzaymırdan koruyan 2 diyet var