HATİCE GÖVENÇ
Siyah turp antioksidan ve vitamin deposu olması dolayısıyla Çin'den Japonya'ya ve Türkiye'ye kadar birçok ülkede çok tüketilen bir sebze. Peki, siyah turpla bal yan yana geldiğinde ilaç olduğunu biliyor muydunuz? Bitkisel öksürük şuruplarının büyük bir bölümünde beyaz turp suyu kullanıldığı biliniyor. Özellikle kabızlık ve bağırsak sorunları yaşayanlara siyah turp öneriliyor.
SİYAH TURPTA HANGİ VİTAMİNLER VAR?
Bağırsakları çalıştıran siyah turp C vitamini, folik asit, magnezyum, kalsiyul ve potasyum gibi minarel zengini bir sebzedir.
Turpta; kuru madde, ham lif, toplam çözünebilir şekerler, C vitamini, protein ve nitrat bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalarda özellikle siyah turpun köklerinde yüksek oranda antioksidan, beyaz ve kırmızı turpta ise karotenoid olduğu belirlenmiştir.
SİYAH TURBUN FAYDALARI
Lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, kabızlığa iyi gelir
İltihap sökücü özelliği nedeniyle astıma iyi gelir
Turp mesane hastalıkları, romatizma, damar sertliği ve migren üzerinde olumlu etkiye sahiptir
DNA sarmal kırılmaları önlediği ve kanser önleyici etkisi olduğu, oksidatif kaynaklı hasarı önemli düzeyde azalttığı bilinmektedir
Vücudu birçok hastalıktan korur
Kolajen yapımına katkı sağlar
Bağışıklığı güçlendirir
Soğuk algınlığına iyi gelir
Kalp damar sisteminin korunmasında rol oynar
Turpun kaynatılarak elde edilen suyu saçlı derideki kepeğe ve saç dökülmesine karşı etkilidir.
Tiroid hastalıklarına karşı da tüketilebilir.
TURP NASIL TÜKETİLİR?
Salatalarda tüketilebilir
Et ve balık türlerinin yanında servis edilebilir
SİYAH TURP VE BAL KARIŞIMI ÖNERİSİ
Fazla olmamak şartıyla özellikle siyah turpu bal ile karıştırarak yemek birçok soruna iyi gelmektedir.
Siyah turpu bal ile karıştırarak 1 gün soğukta muhafaza işlemi sonrasında sulu kısımdan sabah akşam birer fincan içilmesi önerilir. Fakat kronik hastalar, hamileler ve çocuklar mutlaka uzmanına danışmalıdır.