Antioksidan deposu koruk suyu nedir?

Koruk suyu içerisindeki antioksidan miktarının bolca bulunduğu ekşimsi bir içecektir. Olgunlaşmamış üzümlerin suyundan elde edilen içecek Ege yöresinde yapılır. Peki koruk suyu nedir? Koruk suyu faydaları nelerdir?

Üzüm ve üzümden elde edilen içecekler oldukça faydalı. Peki koruk suyu nedir? Koruk suyu nasıl yapılır? İşte cevabı...

KORUK SUYU

Koruk suyu olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde edilen oldukça ekşi, asitli bir içecektir. Orta çağ Avrupası'nda, özellikle de Batı Avrupa'da en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyu, o dönemde eski Fransızcadaki biçimi ile vertjus olarak anılmıştır. Koruk, ham üzümlere verilen addır. Koruk üzümünün ezilerek suyunun çıkarılması sonucunda ise koruk suyu elde edilmiş olur.

KORUK SUYU FAYDALARI

Vücutta biriken zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Antioksidan kaynağı olarak bilinir. Göz sağlığını koruyucu etkileri vardır. Yaz aylarında tüketilmesinin bir diğer nedeni de serinletici etkisidir.

KORUK SUYU NEDİR?

Üzümün olgunlaşmamış haline koruk denir. Koruk meyvesinin tadı bu yüzden ekşimsidir. Erikle benzer bir tada sahip olan koruk, suyu çıkartılarak tüketilir. Yüzyıllardır Akdeniz ülkelerinde tüketilen koruk özellikle metabolizmayı düzenler. Hem Türkiye de hem de Avrupa ülkelerinde endüstriyel bir payı vardır. Koruk çiftçiler tarafından özellikle yetiştirilir. sadece suyu değil aynı zamanda turşusu da kurulur. Hatta yöre halkı koruk meyvesini baharatlayarak salata da elde edip tüketir. İçerdiği güçlü mineraller hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Bu yüzden şifa amaçlı tüketilir. Kan basıncını dengeler. Ayrıca kandaki şeker oranını korur. Yerli halk tarafından alternatif içecek olarak tüketilen koruk suyu evde de yapılır. Anadolu da kültürel bir lezzet olan koruk özellikle Ege mutfağının vazgeçilmezidir. Kış aylarında özellikle tüketilir.