Mikroplarla savaşan bitki çaylarını hastalandığınızda veya sağlıklıyken tüketebilirsiniz. Bu çaylara bal eklemek boğazınızı yumuşatır. Soğuk algınlığınıza iyi gelir. İşte detaylar...
Rezene
Kokusu biraz tatsız gibi olsa da rezene çayının çokça faydasının olduğu biliniyor. İçeriğindeki A ve B kompleksi, C ve D vitaminleriyle antioksidanlar açısından zengin olan rezene çayı kış aylarında sık yakalanılan soğuk algınlığının belirtilerini bastırıyor ve vücuttaki bakterilere karşı savaşıyor. Ayrıca bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hızlı bir şekilde toparlanmasına katkı sunuyor.
Biberiye
Kokusu ve görünümü ile çam ağacını andıran ve et yemeklerine lezzet katması için de kullanılan biberiye, sıcak ya da soğuk tüketilebilen çayı sayesinde sayısız fayda sunuyor. İçerisinde barındırdığı vitaminler yardımıyla bağışıklığı güçlendirip metabolizmanın hastalıklara karşı mücadele etmesine yardımcı olan rezene, antioksidan yoğunluğu sayesinde vücutta bulunan toksinlerin atılmasını da sağlıyor.
Ekinezya
Yapılan araştırmalar, papatyagiller familyasına ait ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirirken, grip virüsü gibi ortak patojenlere karşı koruyucu etkisi olduğunu da gösteriyor. Ekinezya çayı, grip ve nezleden kaynaklanan ağrıları hafifletiyor. İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde ise üst solunum yollarının yanı sıra migren ve anksiyete gibi sorunların gelişmesine de karşı koyuyor.
Adaçayı
Kökeni ve tüketimi çok eskilere dayanan adaçayının özleri bağışıklık sistemini güçlendirici polifenoller içeriyor. Uçucu bileşenleri sayesinde grip ve soğuk algınlığının yol açtığı boğaz ve ağızdaki iltihaplanmanın yanı sıra enfeksiyonu önlemeye yardım ediyor. Ayrıca içeriğinde bulunan bol miktarda antioksidan bileşenlerin alzheimera karşı koruyucu etki gösterdiği de biliniyor.
Zerdeçal
Genellikle baharat formunda veya kuru halde yemeklerde kullanmaya alışık olduğumuz zerdeçal, son zamanlarda çay olarak da tüketiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirip soğuk algınlığı gibi hastalıkların önünü kestiği için tam bir kış çayı olan zerdeçal, içeriğinde bol miktarda bulunan ve kendisine rengini de veren kurkumin sayesinde hastalıkların iyileşmesini de hızlandırıyor.
Kuşburnu
Özellikle son yıllarda oldukça popüler hale gelen kuşburnunun, bağışıklık sistemini güçlendiren en iyi bileşenlerden C vitamini bakımından oldukça zengin olduğu biliniyor. C vitamini ise beyaz kan hücrelerini uyarıyor, ayrıca astımın önlenmesi ve solunum sisteminin genel sağlığı için fayda gösteriyor. Ancak özelliklerini yitirmemesi için kuş burnu çayının kısa süreli demlenip ardından hızlıca tüketilmesi önem kazanıyor.