Antalya'nın yüzyıllık tescilli lezzeti yaz sofralarının vazgeçilmezi

Antalya usulü piyaz tarifi yaz günlerinin vazgeçilmezi. Yüzyıllık lezzet olduğu söylenen Antalya usulü piyaz yerli ve yabancı turistlerin çok sevdiği yöresel tatlar arasında yer alıyor. Peki, Antalya usulü piyaz nasıl yapılır? Ünü sınırları aşan Antalya usulü piyazın püf noktası tarator sosu ve piyazda kullanılan fasulyenin türü. İşte tescilli lezzetin tarifi ve malzemeleri...

Antalya'nın tescilli lezzeti Antalya usulü piyaz tarifi merak ediliyor. Özellikle yaz günlerinde tadına doyum olmayan Antalya usulü piyaz tarifi yerli ve yabancı turistlerin de Antalya'ya geldiklerinde tatmadan gidemediği bir ürün. Antalya usulü piyazın püf noktası tarator sosu ve kullanılan fasulyedir. Küçük taneli olan fasulyenin pişerken dağılmaması piyazın ayırt edici özelliklerindendir. Piyaz birkaç aşamadan hazırlanıyor. İşte yüzyıllık yöresel lezzet olan Antalya usulü piyaz tarifi ve malzemeler...

ANTALYA USULÜ PİYAZ TARİFİ MALZEMELER

500 gr Çandır fasulyesi

SOS MALZEMELERİ

3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye

5 diş ezilmiş sarımsak

1 kahve fincanı tahin

2 kahve fincanı zeytinyağı

1 adet limon suyu

1 kahve fincanı sirke

1 tatlı kaşığı tuz

2 çay bardağı su

ÜST MALZEMELER

4 adet haşlanmış yumurta

3 adet domates

6 adet yeşil sivri biber

4 adet taze soğan

Yarım demet maydanoz

2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

PİYAZ İÇİN FASULYE HAŞLAMA

Fasulyeyi bir gün önceden tuzlu suda bekletin. Geceden bekletilen suyu dökün, birkaç kez suyu değiştirin. Üste çıkan köpükleri alın. Fasulyeler çatlayıp iyice pişinceye, haşlama suyu çekilir gibi oluncaya kadar haşlayın ve soğumaya bırakın. Süzülerek tabağa alın.

TARATOR HAZIRLAMA

Antalya usulü piyaz için tarator sosunu hazırlarken tahin, limon suyu, kaya tuzu, sarımsak ve sirke (isteğe bağlı 2-3 yemek kaşığı haşlanmış fasulye) kullanın. Büyük çaplı üretimde oran olarak, 1 kg tahine 250 ml. sirke, 250 ml. taze sıkılmış limon suyu, 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 baş sarımsak kullanın.

ANTALYA USULÜ PİYAZ TARİFİ

Fasulye ılıkken üzerine tarator sosu gezdirin ve karıştırın. Üzerine de doğranmış domates, isteğe göre soğan ve haşlanmış yumurtayı ekleyin. Zeytinyağı ve maydanoz ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...