ELİF ÇARMAN
Antalya'nın bereketli topraklarında yetişen nar, içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Antalyalılar doğal tansiyon ilacı olarak gördüğü nar, damarları rahatlatıyor ve kan dolaşımını destekliyor. Düzenli nar tüketimi kalbin düzenli çalışmasına katkı sunuyor.
Yüksek tansiyon, modern çağın en yaygın sağlık problemlerinden biri. Ancak Antalyalıların yıllardır elinin altında olan nar; potasyum, C vitamini ve polifenoller bakımından zengin yapısıyla tansiyonun dengelenmesine yardımcı olabilecek doğal besinler arasında yer alıyor.
Antalya'da özellikle Gazipaşa, Finike ve Alanya çevresinde yetişen narın kalitesi Türkiye genelinde bilinse de, yerel halk tansiyon ilacı meyvenin tansiyon ve kalp üzerinde oluşturabileceği olumlu etkilerin çoğu zaman farkında değil.
Tuzun tansiyon üzerindeki olumsuz etkilerini dengelemeye yardımcı olabilecek en önemli minerallerden biri potasyumdur. Nar, yüksek potasyum içeriği ile sodyum-potasyum dengesine katkı sağlayarak kalp ve tansiyon üzerinde pozitif bir destek sunuyor.
Günde 1 orta boy nar ya da 1 çay bardağı nar suyu tüketilebilir.
Salatalara nar eklemek, tuz ihtiyacını azaltmaya destek olabilir.
Sabah kahvaltıda nar taneleri yoğurt veya kefirle birlikte yenebilir.