Anne sütünü saklarken yapılan hata bebeği riske atıyor

Anne sütüyle ilgili doğru bilinen yanlışlar anne sütünün vitaminini yok ediyor. ''Anne sütünü sakın kaynatmayın.'' diyen uzmanlar, yılda yaklaşık 1,5 milyon çocuğun akut beslenme yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Peki, anne sütü nasıl saklanır?

IHA

Anne sütü bebekler için en sağlıklı besin. Fakat kulaktan dolma bilgilerle yapılan yanlışlar hem anneye hem de bebeğe zarar veriyor.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Şükriye Özde, anne sütüyle ilgili yapılan yanlışlara dikkat çekti.

"KAYNATMAYIN VEYA DONDURMAYIN"

Özde, annelere şu uyarıları yaptı:

"Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir. Anne sütünü ısıtmak için mikrodalga fırın kullanmayın. Anne sütü tekrar dondurulmamalıdır."

YILDA 1,5 MİLYON ÇOCUK ÖLÜYOR

Yılda yaklaşık 1,5 milyon çocuğun akut beslenme yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret eden Şükriye Özde, dünya genelinde 5 yaş altı ölümlerin yüzde 20'sinin, uygun beslenme müdahaleleri ile önlenebilir durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

Dr. Özde; anne sütünün önemini şöyle anlattı:

"Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan ideal, özgün ve yaşayan doğal bir besindir. Bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için gerekli olan tüm enerji ve besin ögelerini içerir. Aynı zamanda emzirme başta beslenme olmak üzere bebek ve anneye gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden pek çok yarar sağlar."

ANNE SÜTÜ İLE BESLENEN BEBEKLERİN FARKI

Anne sütü ile beslenen bebeklerde solunum ve sindirim yolu hastalıklarının daha az görüldüğüne değinen Özde, şu bilgileri verdi:

"Ortakulak iltihabı riski azalır. Anne sütü, büyüme faktörü içerdiği için bebekler daha iyi büyürler. Anne sütünün içinde bebeği kanserden koruyucu maddeler bulunur. Anne sütünün içerdiği maddeler bebeği rahatlatır, gevşetir, ağrıyı azaltır, daha çabuk uykuya dalmasını sağlar. Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütünün bebeğin zeka gelişiminde etkisi büyüktür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, konuşma problemi, şeker hastalığı, kanser, kansızlık, diş çürükleri ve alerji hastalıkları daha az görülür."

ANNE SÜTÜNÜN SAKLANMASINDA BU ÜÇ KURALA DİKKAT

Anne sütünün saklanma koşulları hakkında da bilgiler paylaşan Özde, anne sütünü doğru saklama yöntemlerini şöyle anlattı:

"Anne sütü sağıldıktan sonra; 3 saat güneşten uzak oda sıcaklığında, 3 gün buzdolabınızın soğutucu kısmında 3 ay buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde güvenle saklanabilir. Anne sütü saklama poşetinin ya da kabının üzerine sağım yapılan saati ve tarihi yazılmalı. Çünkü önce sağılmış anne sütü, ilk kullanılmalıdır. Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir. Anne sütünü ısıtmak için mikrodalga fırın kullanmayın. Anne sütü tekrar dondurulmamalıdır."