Analı Kızlı adlı yemeği hazırlamak isteyenler, yemeğin yapılışını ve malzemelerini merak ediyor. Türkiye'de özellikle Adana'da bu yemekleriyle bazen öne çıkıyor. En özgün ve en lezzetli mutfaklarından biri olan Adana'nın Analı Kızlı yemeğin yapılışı ve hazırlınışına ilişkin merak edilenleri bu haberimiz üzerinde derledik. Peki Analı Kızlı yemeği pratik nasıl yapılır? Analı Kızlı tarifi, malzemeleri neler?
ANALI KIZLI TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Temel;
50 Gr nohut
400 Gr kuzu kol
2 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
10 dal maydanoz, ince doğranmış
1/2 limon suyu
İç harç;
1 soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
150 Gr kuzu kıyması
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
Dışı;
250 Gr ince bulgur
200 Gr dana kıyması
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 yemek kaşığı mısır nişastası
Nohut püresi;
500 Gr haşlanmış nohut
ilikli kemik suyu
kimyon
tuz
karabiber
Bulgur Patlağı;
Başbaşı bulgur
tuz
Yeşil yağ
1 demet taze nane
200 ml zeytinyağı
Kırmızı yağ
toz kırmızıbiber
pul biber
200 ml zeytinyağı
Süsleme
Frenk maydanozu
ANALI KIZLI NASIL YAPILIR?
Nohutları suda bir gece ıslatın. Nohutları süzün ve duruladıktan sonra bir tencerede 500 ml su ekleyerek kapağını kapatıp kısık ateşte 1 saat pişirin.
Nohut pişerken iç harcını hazırlayın.
Soğanı ince doğrayın.
Tereyağını bir tavada orta ateşte eritin.
Soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar 3 dakika pişirin.
Kuzu kıyması ekleyip 2 dakika daha pişirin.
Kalan tüm malzemeleri bir kaseye koyun ve 125 ml su ile karıştırın.
Bu karışıma soğan ve klimalı karışıma ekleyip kaynatın ve kapağını kapatarak kısık ateşte 5 dakika pişirin.
İç harcı bir kenara koyun.
Şimdi dış hamuru yapın.
Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alın. 45 ml ılık suyu yavaş yavaş ekleyin.
Ellerinizi ıslatın ve macun kıvamına gelene kadar 5 dakika yoğurun.
Dış hamuru pinpon topu büyüklüğünde yuvarlak şekle getirin. topu avucunuzun içine alıp parmağınızda ortasından bastırarak bir çukur yapın.
Açtığımız çukurun içine bir çay kaşığı iç harçtan koyup dış hamuru tekrar yuvarlayarak kapatın. Bu şekilde 16 tane top yaparak devam edin. bulgur karışımının geri kalanı ile nohut büyüklüğünde yaklaşık 40 tane minik top Yapın.
Şimdi çorbanın temelini yapın.
kuzu kolu tüm sinir ve yağlarından ayırarak küçük kuşbaşı doğrayın. soğanı ince doğrayın. tereyağını bir tavada orta ateşte eritin. zeytinyağını ekleyip cızırdamaya başladığı zaman soğanlar şeffaflaşıncaya kadar 5 dakika pişirin.
Biber salçasını ekleyip 1 dakika daha kavurun. kuşbaşı doğradığınız eti ekleyin.
2 dakika pişirdikten sonra 250 ml su ekleyin. kaynatın ve kısık ateşte 5 dakika pişirin.
Kuzu eti karışımına nohut maydanoz küçük topları (kızlar)ve büyük topları (anneler) ekleyin. kaynatın ve sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin. limon suyunu ekleyin.
Nohut püresi yapımı ; haşlanmış nohutları ilikli kemik suyu ve baharatları ekleyip blender yardımı çekin. İnce delikli bir tel süzgeçten geçirerek pürüzsüz bir nohut püresi elde edin.
Bulgur patlağı yapımı başbaşı bulgurları tuzlu suyun içerisinde haşyalıp süzün derin yağın içerisine atarak patlayana kadar kızartın kuru bir peçeteye çıkartarak yağını alın.
Kırmızı yağ yapımı ; 200 ml yağın içerisine 15 Gr tatlı toz biber 15 Gr pul biber ile 100° ye gelene kadar kaynatın ardında tülbentten süzerek kullanın.
Yeşil yağ yapımı ;
Taze nane ve 200 ml zeytinyağını 100° ye gelene kadar kaynatın tülbentten süzerek kullanın.
Süsleme ;
Frenk maydanozları ayıklayarak derin yağın içerisinde kızartın kuru bir peçetenin üzerine çıkartarak yağını alın.