Alzheimer hastası yakınlarının bilmesi gerekenler...

Alzheimer nedir? Belirtileri nelerdir?’ gibi sorular bu teşhisin konulduğu hasta yakınları tarafından araştırılıyor. Alzheimer’da, unutkanlık hastalığın ilk belirtisidir. Yavaş ilerleyen bu hastalık genellikle 65 yaş üstündekilerde görülür. Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası olduğu biliniyor. Beynin belli bölgelerinde biriken proteinler, beyindeki haberleşmeyi sağlayan sinir hücrelerinin zarar görmesine neden olmasıyla hastalık belirtileri ortaya çıkıyor.

Alzheimer belirtileri bazı durumlarda etkilerini geç gösterebilir. Alzheimer’ın nedeni kesin olarak bilinmese de beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması, çeşitli zehirli maddelerin etkisinin olabileceği tahmin ediliyor. Alzheimer tedavisi için yapılan çalışmaların, beyinde biriken proteinlerin temizlenmesi üzerinedir. Hastalığın başlangıç, orta ve ileri seviyeleri vardır. Yaşamsal aktiviteleri etkileyen bir hastalıktır.

ALZHEİMER NEDİR?

Beynin bazı bölgelerinde proteinler biriktiği için beyindeki sinir hücreleri hasar görür, haberci kimyasal maddeler azalır Sonuçta, bellek ve öğrenme gibi zihinsel beceriler bozulmaya başlar.

ALZHEİMER HASTALIĞI KİMLERDE VE NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR?

Alzheimer hastalığı genellikle yaşlılıkta ortaya çıkan bir hastalıktır. 65 yaşın üzerinde 10 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde iki kişiden birinde görülür. Tüm dünyada 20 milyona yakın Alzheimer hastası bulunmaktadır. Kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda görülür. Alzheimer hastalığı bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak düşük oranda ailesel bir yatkınlık olabileceği düşünülmektedir.

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zihinsel bozukluklar

Genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır.
Öğrenme güçlüğü
Konuşma bozukluğu
Yolunu kaybetme
Kişileri tanıyamama
Karar verme güçlüğü
Davranışsal bozukluklar
Huzursuzluk
İlgisizlik
Saldırganlık
Uyku bozukluğu
Amaçsız dolaşma
Hayaller görme
Depresyon
ALZHEİMER HASTALIĞI NASIL SEYREDER?

Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyen, ancak zaman içinde günlük yaşamı etkileyerek, hastayı geri dönüşsüz bir şekilde bakıma muhtaç bırakan bir hastalıktır. Hastalığın seyri genel olarak üç evreye ayrılabilir: Başlangıç evresi Orta evre ve İleri evre

Başlangıç seviyesi:

İsimleri, tarihleri unutma
Yolunu şaşırma
Kelimeleri bulamama
İşine, çevresine ilgisizlik
Hastalığını kabul etmeme
Orta evre:

Belirgin unutkanlık
Kişileri tanıyamama
Yıkanma, giyinme gibi gündelik işlerde yardım ihtiyacı
Hayaller görme, depresyon gibi ruhsal bozukluklar
İleri evre:

Aile üyelerini tanıyamama
Yemek yemede, yürümede güçlük
İdrarının, dışkısını tutamama
Ciddi davranış bozuklukları