“Alluciye nasıl yapılır?” sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Alluciye, yeşil erikle yapılan yöresel bir Mardin yemeğidir. Mardin’in en meşhur yemeklerinden biri olan Alluciye yemeğini misafir ve konuklarınıza yapabilir ve onları hayran bırakabilirsiniz. Çünkü bu tarifle yapılan Alluciye daha sofraya çıkar çıkmaz şekliyle tüm dikkatleri üzerine topluyor. Alluciye’nin çok lezzetli olmasının yanında bir de içeriğiyle kişiye güç kuvvet veriyor.
Alluciye, çok pratik bir şekilde hazırlanıyor. Ancak bu sizi yanıltmasın, hızlı bir şekilde hazırlanan bu yemek anlatılamayacak kadar lezzetli oluyor. Bu lezzeti sizler de evlerinizde denemelisiniz. Alluciye yapmak için gereken malzemeler; soğan, kuzu kuşbaşı, yeşil erik, maydanoz, limon suyu. Alluciye yerken porsiyonlar kontrol altında tutulduğu sürece kilo aldırmaz. Oldukça besleyici bir yemektir. Bir kez denedikten sonra Alluciye yemeğini sofralarınızdan eksik etmek istemeyecksiniz.
ALLUCİYE (YEŞİL ERİKLİ YÖRESEL MARDİN YEMEĞİ) TARİFİ İÇİN MALZEMELER
• 250 gr kuzu kuşbaşı veya kemikli kuzu eti
• 15-20 tane yeşil erik
• Yarım demet maydanoz
• 6-7 dal taze soğan
• Yarım limonun suyu
• Tuz
ALLUCİYE (YEŞİL ERİKLİ YÖRESEL MARDİN YEMEĞİ) TARİFİ YAPILIŞI
Mardin kültürel ve tarihi dokusuyla olduğu kadar yöresel tatlardan oluşan mutfağıyla da oldukça ilgi çeken bir yer. İki yıldır Mardin de yaşıyorum ve fırsat buldukça bu tatları keşfetmeye çalışıyorum. Bu tarif de böyle bir arayış sonucu denediğim bir yemek. Yeşil erik zamanı gelmişken denemek ve paylaşmak istedim.
Etimizi suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişiriyoruz. Bir su bardağı kadar su ilave edip etler yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Et yumuşadıktan sonra yıkayıp ayıkladığımız yeşil erikleri ekliyoruz. Erikler yumuşayınca doğranmış maydanozu ve soğanı ekliyoruz ( taze soğanın sadece yeşil kısmını kullanıyoruz). Yeşillikler çabucak yumuşuyor zaten. Limon ve tuz ekleyip bir iki dakika daha kaynatıyoruz. Yemeğimiz hazır. ??
Bu yemeği pişirmeden önce kısa bir araştırma yaptım. Bu yemeğe bu malzemelerin yanısıra nohut, minik bulgur köfteleri, küçük kıymalı köfteler veya pirinç gibi farklı şeyler katılabilir. Kullandığım malzemeler yemeğin özünü oluşturuyor yani bu haliyle. Çeşitlendirmek mümkün.
Yemeklerde meyve kullanmaya çok alışkın olmasa da damak tadımız lezzeti ve kokusuyla denemeye değer bir tarif bu bence. Deneyeceklere afiyet olsun.