IHA
Alerjisi olan çocuklar her besini tüketemez. Çünkü bu durum vücutta istenmeyen bir reaksiyona ya da cilt hastalığına sebep olabilir. Araştırmalara göre her 10 çocuktan biri alerjik. Peki, alerji olan çocuk nasıl beslenmeli?
İHA'ya açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nejla Çelenk Uysal, alerjiden bağışıklık sisteminin sorumlu olduğunu ve vücudun zararsız kabul etmesi gereken bazı maddelere karşı aşırı tepki verdiğinde de ortaya alerjinin çıkabileceğini söyledi.
BESLENME ÖNERİSİ
Uysal, alerjisi olan çocuklar için şunları önerdi:
"Çocukları kafein içeren gofret, kakaolu çikolata, kakaolu kahvaltılık gevrek, kakaolu fındık ezmesi gibi gıdalardan; kahve, kola, tein içeren siyah çay, buzlu çay gibi içeceklerden uzak tutmalıyız.
Hamur işleri gibi dışarıda hazırlanmış şekerli gıdalardan uzak tutmalı, evde yapılan hamur işleri ise tam tahıllı undan esmer şekerle ve zeytinyağı ile hazırlanmalıdır.
Çocuk beslenmesinde şekerden kaçınmak ana hedef olmalıdır. Şeker ihtiyacını meyveli ya da az sütlü tatlılardan, kahvaltıda ise pekmez ve kuşburnu gibi az şekerli marmelatlardan karşılamalıyız. Hayvansal gıdalardan balığın bol tüketilmesi, kırmızı ette kuzu etinin tercih edilmesi, doğal beslenmiş tavuk ve hindi etinin yanında mutlaka bol sebze tüketilmesi gerekmektedir.
Meyve suyu yerine meyvelerin kendisini bütün ve lifli tüketmeye teşvik edilmelidir. Çocuk beslenmesinde mutlaka baklagiller bol bitkisel protein kaynağı olarak yer almalıdır".