Akran iletişimi çocuklarda öğrenmeyi etkiliyor

Pandemi sürecinde çocukların akranlarından uzak kalması hem psikolojik açıdan hem de fiziksel açıdan etkiledi. Akran iletişiminin öğrenmede önemli bir rol oynadığını söyleyen uzmanlar, ailelere tavsiyede bulundu.

Çocuklarda öğrenmenin bir parçası da akran iletişimi. Özellikle okul öncesi çocuklarda öğrenme için sosyal çevre büyük bir öneme sahip.

Yaşıtlarından uzak kalmak çocuklar için zorlayıcı olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Pınar Talaslıoğlu, akran iletişimi hakkında şunları söyledi:

"Güçlü bir akran iletişimi öğrenmeye destek olabilirken, çocukların bu destekten uzak kalması öğrenme kaybı yaratabiliyor. Sınıf ortamında çocukların bir arada olmasıyla grup dinamiği daha kolay oluşabiliyor. Evde ekran karşısındaki bireysel öğrenme ortamında ise çocuklar sosyal bağ kurmakta ve gruba aidiyet duymakta zorlanabiliyor, bulunduğu ortama yabancılaşabiliyor. Ekran üzerinden diğer kişiye erişememek de çocuğun kendini izole ve yalnız hissetmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle online derslerde grup dinamiğini oluşturmaya yönelik etkinliklerin olması çocukların birbirleriyle temas kurmasına yardımcı olabilir."