Akıllı telefonların 4 şaşırtıcı zararı

Onlarsız bir hayat düşünemiyoruz. Kimden mi bahsediyorum? Maalesef akıllı telefonlarımızdan... Yanımızda olmadıkları zaman büyük bir yoksunluk hissi duyduğumuz akıllı telefonların etkilerini gelin hep birlikte yakından tanıyalım.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Çevremizde başı sürekli öne eğik elleriyle akıllı telefonlarını kurcalayan insanları görmeye alıştık. Peki bu duruşun uzun saatler boyu devam ettiğini düşünün. Olmazsa olmazlarımız arasına giren akıllı telefonların zararlarını siz değerli okurlarımızla hep birlikte inceleyelim.

GÖZLERİ YORUYOR: Çok değil, bundan sadece 30 yıl sonra her iki insandan biri uzağı göremeyecek. Uzmanlar, bundan 30 yıl sonra her iki insandan birinin uzak gözlüğüne ihtiyaç duyacağını ve bunun en önemli nedeninin ise, mobil cihazların özellikle çocuklar tarafından yoğun kullanımı olduğunu ifade ediyorlar. 2050 yılında ise, bu rakamın dünya genelinde 5 milyarı bulabileceği tahmin ediliyor. Bu istatistiğe bakarak bu rakamın neredeyse o tarihteki dünya nüfusunun yarısı olduğunuzu anlayabiliyoruz. Telefon ekranına çok uzun saatler bakan kişilerde, bilhassa çocuklarda gözlerde yorgunluk, kızarıklık ve miyopluğa neden olabiliyor.

DEPRESYONA NEDEN OLUYOR: Akıllı telefonlar vücudumuzun en önemli organlarından olan beyine de zarar olumsuz ve ciddi derecelerde zarar verebilmektedir. Aşırı kullanımı ile uzun vadede bağımlılığa yol açan akıllı telefonlar, asosyallik ve kaygı bozukluğuyla birlikte depresyonu da hayatımıza sokuyor. Binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilen bir deneye göre uyumadan önce Instagram, Facebook, Youtube gibi çeşitli sosyal medya hesaplarında gezinen kişilerde kaygısal bozukluk, dengesizlik ve depresyon gibi hastalıkların ortaya çıkma sıklığında artış görülüyor.

BOYUN AĞRISI VE DURUŞ BOZUKLUĞUNA YOL AÇIYOR: Kafatasının arka kısmında bulunan oksipital sinirlerin, boynu sürekli öne eğmek gibi küçük travmalarla gerilmesi gün içinde şiddetli ağrıları yol açabiliyor. Bu da akıllı telefonlarıyla uzun vakit geçiren insanların yaşadığı boyun ağrısına bir cevap oluyor. Gün boyu boyun aşağı bir pozisyonda durmak omuriliğe zarar veriyor ve duruş bozukluğuna neden oluyor.

ÇOCUKLARDA OTİZME NEDEN OLUYOR: Abd'de yapılan araştırmalara göre özellikle 0-6 yaş döneminde dijital ekrana uzun süre maruziyet beyin gelişimini bozuyor. Otizme neden oluyor. İnsanla çift yönlü kurulabilen iletişim, ekranlarla tek yönlü oluyor. Bu da nörolojik gelişimi olumsuz etkiliyor.