Okan Kabuk
Akıl sağlığının ve hafızanın güçlenmesi için tüketilen besinler fazlaca önemli olabiliyor. Nitekim sağlıklı ve doğru beslenme sonucunda hem hafıza sağlığı hem de akıl sağlığı güçlenebilir. Bunun yanı sıra beyin sağlığını korumak için her gün yeterli oranda su tüketilmesi de tavsiye edilebiliyor.
Akıl ve hafıza sağlığının korunabilmesi ve güçlenebilmesi için bazı besinlerin tüketilmesi önerilebiliyor. Söz konusu besinler, hafızayı güçlendirmelerinin yanı sıra beyin sağlığına da faydalı olabiliyorlar. İşte söz konusu hafızayı adeta çelik gibi yapan 2 besin şu şekilde; balık ve ceviz.
Balık: Omega-3 zengini olarak bilinen balık, beyin sağlığını koruma ve güçlendirme konusunda tavsiye edilebiliyor. Beyin dokusunun büyük bir oranı yağ asitlerinden oluştuğu için omega-3 yağların daha fazla tüketilmesi, sinirler arasında daha iyi bir iletişim sağlanmasına yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra beynin hacminin korunmasına da faydalı olabilir.
Beyin sağlığı için haftada en az 2 defa, cıva seviyesi düşük olan ve fazlaca omega-3 içeren hamsi, sardalya, istavrit ve lüfer gibi yağlı balıkların tüketilmesine özen gösterilmesi öneriliyor. Nitekim balık sayesinde hafızanın güçlenmesine ve akıl sağlığının korunmasına faydalı olunabilir.
Ceviz: İçeriğindeki omega-3 ve 6 yağ asitleri, kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir bakımından zengin bir besin olan ceviz; hafıza, algı ve öğrenme yetilerine faydalı olabilir. Bu nedenle akıl sağlığı açısından da ceviz tüketimi önerilebilir. Günde 3-4 adet tam ceviz tüketilmesi, beyin sağlığı açısından faydalı olarak görülebiliyor. Bunun yanı sıra beyin gelişimi için çocuklarda günde en az 2 adet tam ceviz ya da aynı şekilde omega-3 içeriği bakımından zengin olan badem ya da fındığın günde 10-15 adet tüketilmesi tavsiye edilebiliyor.
Nitekim akıl sağlığı açısından faydalı olabilen cevizin, hafıza açısından da yararları bulunabiliyor. Bu nedenle cevizin tüketilmesi beyin sağlığı açısından tavsiye edilebiliyor.