Agorafobinin nedeni çocukluk çağı olabilir

Alan korkusu olarak bilinen agorafobi ilerlediğinde anksiyeteyi ortaya çıkarabiliyor. Bireyin altı aydan fazla süren, korktuğu, anksiyete duyduğu alanın ne olduğunu kavramasının önemli olduğunu belirten Psikolog Dr. Hüseyin Ebadi, kaygı merkezli olan bu hastalıkta çocukluk çağında yaşanılan olumsuzlukların da etkili olduğunu söyledi.

Koronavirüs kaygısı hayatımıza agorafobi, anksiyete gibi kavramları da tanımamıza sebep oldu. Peki, agorafobi nedir, nasıl ortaya çıkar?

Agorafobinin açık alanlarda da ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Klinik Psikolog Dr. Hüseyin Ebadi, agorafobi hakkında şu bilgileri verdi:

"Sürekli ve devam eden endişe halinin kişide ruhsal sağlığına olumsuz etkisi kaçınılmaz olurken günlük işlerindeki verimi de azalabileceğini ve dolayısıyla anksiyete bozukluğu çok çeşitli olmasına rağmen endişe ve kaygı merkezli olan bu hastalığın, çocukluk çağında yaşanılan olumsuzluklar, travmalar ve mutsuzluklar arttıkça bireyin ileriki dönemlerde yaşayabileceği anksiyete riski de eş zamanlı artmaktadır. Bu bağlamda, agorafobisi olan bireylerde anksiyete sorunun varlığı kaçınılmazdır. Ancak alan korkusu olarak bilinen agorafobi herhangi bir duruma karşı değil."

6 AYDAN UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT

Sorunun tam olarak bir alana, bir mekana veya bir yere karşı duyulan bir fobi çeşidi olduğunu söyleyen Ebadi, "Bireyin altı aydan fazla süren, korktuğu, anksiyete duyduğu alanın ne olduğunu kavraması çok önemli. Baş edilemeyen durumlarda mutlaka psikiyatrik ve psikolojik destek alması, hastalığın şiddetinin artmasını önlemesi için çeşitli terapi yöntemlerinden faydalanılması gerekir." dedi.