Ağızda dağılması an meselesi! Kıyır kıyır denenmiş dereotlu poğaça tarifi: 15 dakika buzdolabında dinlendirin

Dereotlu poğaça çok sevilen bir hamur işi. Dereotlu poğaçanın kıyır kıyır olması en önemli püf nokta. Bu poğaçanın yapılışında peynir mutlaka yağlı olmalıdır. Peki dereotlu poğaça nasıl yapılır?

Dereotlu poğaça en sevilen tuzlu gruptan biridir. Maydanoz ve peynir karışımı dereotlu poğaça için vazgeçilmez. İşte detaylar...

KIYIR DEREOTLU POĞAÇA

MALZEMELER:

1 kilo ekmeklik un

400 gr oda sıcaklığında tereyağı

200 ml sıvı yağ

200 ml yoğurt

3 litre yumurta

50 gram şeker

20 gram tuz

1 çorba kaşığı karbonat

30 gram kabartma tozu

1 demet dereotu

Biraz mutlaka yarım yağlı veya yağsız peynir

Biraz maydanoz

YAPILIMI:

Önce unun ortasına tereyağı ekleyip bu şekilde yedirelim.

Dikkat edelim yoğurmuyoruz sadece karıştırıyoruz.

Bu çok önemli bir detay. Yoğurursanız kıyırlık azalır.

Elinizle temas etmeyecek ki erimesin.

Aksi halde gluten aktifleşip normal poğaça haline getiriyor.

3 dakikada hazır.

Sonra diğer bütün malzemeleri ekleyip aynı şekilde devam edelim.

15-20 dakika buzdolabında dinlendirip parçalara bölelim.

Bezeleri çok uzun süre olmayacak şekilde beze haline getirip baş parmağımızın altıyla 1 kere bastırıp hazırladığımız maydanoz-peynir karışımından ekleyelim.

Peynirin yarım yağlı veya yağsız olmasına dikkat edelim.

Yağlı olursa erir gider.

Daha sonra uç parmağımızın altıyla iki kere bastırıp 2 kıvırmakla şekil vererek tepsiye alalım.

Üzerine yumurta sarısı sürüp susam, çörekotu ile süsleyerek 180 derece fansız fırında pişirip 3 dakika fanlı rejime alalım ki her tarafı kızarsın.

Sıcakken hamur gibi oluyor.

Soğuyup dinlenince dokununca kırılıp dökülüyor.