Dereotlu poğaça en sevilen tuzlu gruptan biridir. Maydanoz ve peynir karışımı dereotlu poğaça için vazgeçilmez. İşte detaylar...
KIYIR DEREOTLU POĞAÇA
MALZEMELER:
1 kilo ekmeklik un
400 gr oda sıcaklığında tereyağı
200 ml sıvı yağ
200 ml yoğurt
3 litre yumurta
50 gram şeker
20 gram tuz
1 çorba kaşığı karbonat
30 gram kabartma tozu
1 demet dereotu
Biraz mutlaka yarım yağlı veya yağsız peynir
Biraz maydanoz
YAPILIMI:
Önce unun ortasına tereyağı ekleyip bu şekilde yedirelim.
Dikkat edelim yoğurmuyoruz sadece karıştırıyoruz.
Bu çok önemli bir detay. Yoğurursanız kıyırlık azalır.
Elinizle temas etmeyecek ki erimesin.
Aksi halde gluten aktifleşip normal poğaça haline getiriyor.
3 dakikada hazır.
Sonra diğer bütün malzemeleri ekleyip aynı şekilde devam edelim.
15-20 dakika buzdolabında dinlendirip parçalara bölelim.
Bezeleri çok uzun süre olmayacak şekilde beze haline getirip baş parmağımızın altıyla 1 kere bastırıp hazırladığımız maydanoz-peynir karışımından ekleyelim.
Peynirin yarım yağlı veya yağsız olmasına dikkat edelim.
Yağlı olursa erir gider.
Daha sonra uç parmağımızın altıyla iki kere bastırıp 2 kıvırmakla şekil vererek tepsiye alalım.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam, çörekotu ile süsleyerek 180 derece fansız fırında pişirip 3 dakika fanlı rejime alalım ki her tarafı kızarsın.
Sıcakken hamur gibi oluyor.
Soğuyup dinlenince dokununca kırılıp dökülüyor.