HİLAL ÇAKIR
Kahvaltı sofralarının en vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan mayalı poğaçalar, sıcak çıktıkları fırından mis gibi kokular yayarak ev halkını mest eder. Peki, bu kadar yumuşacık ve ağızda dağılan poğaçaların püf noktası ne? Ağızda dağılan mayalı poğaça tarifi malzemelerin ılık kullanılmasıdır. İşte ağızda dağılan mayalı poğaça tarifini ve yumuşacık dokunun püf noktaları...
Ağızda dağılan mayalı poğaça tarifinin sırrı, kullanılan malzemelerin ılık olmasıdır. Ilık süt ve su, mayanın hızlıca aktifleşmesini sağlar ve hamurun kabarmasına yardımcı olur. Ayrıca, ılık ortamda mayalanma süresi kısalır ve poğaçalar daha yumuşak olur. Bu detay, yumuşacık bir poğaça elde etmenin en önemli adımıdır.
Poğaça hamurunu yoğururken dikkat etmeniz gereken bir diğer püf nokta, hamurun kıvamıdır. Hamur ne çok sert ne de çok cıvık olmalı. Ilık malzemelerle başta yumuşak bir hamur elde edilecek, ancak yoğurma işlemi sırasında un eklemeleriyle kıvamı ayarlayabilirsiniz. Hamur, parmaklarınızla bastırıldığında hafifçe geri çekilmeli, çok yumuşak ve yapışkan olmamalıdır.
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (üzeri için 1 yumurta sarısı)
4,5-5 su bardağı un
Ilık süt ve suyu karıştırın, içine mayayı ve şekeri ekleyip 5 dakika bekletin.
Sıvı yağ ve tuzu ekleyin, azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın ve iç malzeme ekleyin (isteğe bağlı).
Poğaçaların üzerini yumurta sarısıyla sıvayın ve 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Fırından sıcak çıkan, yumuşacık mayalı poğaçalar hazır!