HİLAL ÇAKIR
Kahvaltılık dereotlu poğaçalar çok leziz ve doyurucu oluyor. Ağızda dağılan dereotlu poğaçaların kokusu piştiğinde tüm eve yayılıyor ve iştah kabartıyor. Kahvaltılık dereotlu poğaçanın en önemli püf noktası malzemelerin çok yoğurmamak. Peki ağızda dağılan dereotlu poğaça nasıl yapılır? Kıyır kıyır dereotlu poğaça tarifinin püf noktası ne? İşte adım adım dereotlu poğaça tarifi...
Malzemeler oda sıcaklığında olsun: Özellikle yoğurt, yumurta ve tereyağı/margarin oda sıcaklığında olmalı. Soğuk malzemeler hamurun dokusunu sertleştirir.
Yağ tercihi: Tereyağı kullanırsanız poğaçalar çok daha lezzetli olur. İsterseniz yarı yarıya sıvı yağ + tereyağı karışımı da kullanabilirsiniz.
Hamuru fazla yoğurmayın: Hamuru ele yapışmayan ama çok da sert olmayan bir kıvamda, fazla eziyet etmeden toparlayın. Fazla yoğurma poğaçayı sertleştirir.
Kabartma tozu ya da maya: Dereotlu poğaça genellikle kabartma tozuyla yapılır. Daha hafif kabaran, çabuk pişen bir poğaça elde edersiniz. Maya kullanırsanız daha ekmeksi olur.
Hamura fazla un eklemeyin: Hamuru yoğururken "tam kıvamında" bırakmak gerekiyor. Unu azar azar ekleyin; fazla un kuru ve sert poğaçalara neden olur.
İçine lor peyniri eklerseniz: Lor veya beyaz peynirli yapmak istiyorsanız, peynirin suyunu mutlaka süzün ki hamuru sulandırmasın.
Üzerine sürülecek yumurta: Üzerine sürdüğünüz yumurtaya biraz sıvı yağ eklerseniz, piştikten sonra parlak ve iştah açıcı bir görünüm olur.
Düşük ısıda kontrollü pişirin: Çok yüksek ısıda poğaça dışı pişer, içi hamur kalır. Genellikle 170–180°C (fanlı fırınsa biraz daha düşük) ideal pişirme sıcaklığıdır.
Hamuru için malzemeler
5 su bardağı un
3 paket kabartma tozu
1 adet yumurta beyazı
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı toz şeker
İçi için malzemeler
Beyaz peynir
İsteğe göre patatesli harç, kaşarlı harç, kıymalı harç ve dereotlu harç da olabilir.
Üzeri için malzemeler
2 yemek kaşığı susam
1 adet yumurta sarısı
Çörek otu
Poğaça tarifi için önce hamuru yoğurun. En son azar azar un ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur olmalı.
İç harcın alın, poğaçaların orta kısmına bir miktar beyaz peynir ekleyin ve iki tarafından kapatın.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine, hazırladığınız poğaçaları dizin.
Bir fırça yardımıyla yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürün. Yumurtaya bir damla sıvıyağ damlatın.
Son olarak susam ve çörek otu ile süsleyin. 200 derece ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Ilınan poğaçaları servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!