Afyon'un meşhur ilibada dolması tescillendi! İşte yöresel lezzetin tarifi

Afyonkarahisar'ın ''İlibada dolması'' coğrafi işaret olarak tescillendi. İlibada dolması evelik otu denilen yaprakla sarılan ve yoğurt sosuyla tüketilen bir yemektir. İşte ilibada dolması tarifi ve malzemeleri...

AA

Afyonkarahisar'ın tadıyla ve görselliğiyle iştah kabartan ilibada dolması tescillendi. Peki, ilibada dolması nasıl yapılır, püf noktası nedir?

AA'da yer alan habere göre Afyonkarahisar Belediyesinin "İlibada dolması"nın coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı başvuru sonuçlandı.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, yaptığı yazılı açıklamada, 9 ay gibi kısa bir sürede başvuru ve onay süreçleri tamamlanarak coğrafi işaret tesciline hak kazanan ilibada dolmasının, gastronomi şehri Afyonkarahisar'a hayırlı olmasını diledi.

İLİBADA DOLMASI NASIL YAPILIR?

İLİBADA DOLMASI İÇİN MALZEMELER

1 su bardağı göce (ince buğday)

1,5 kg labada (efelek, evelik otu olarak da bilinir, bu tarif pazı ile de yapılabilir)

1 su bardağı düğü (ince bulgur)

2 çorba kaşığı un

2 orta boy soğan

2-3 diş sarımsak

Yarım su bardağı sıvı yağ

1 çorba kaşığı salça

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı tuz

İLİBADA DOLMASI TARİFİ

Yöresel lezzet olan ilibada dolması için önce düğü, çekilmiş göce ile karıştırılır. Yarım su bardağı sıvı yağın birazı tencereye konulur ve içine ince doğranmış soğan ilave edilir.

Pembeleşene kadar kavrulur. Un ilave edilir. Kavrulan soğanlara düğü ve çekilmiş göce karışımı eklenir ve az miktarda su ile pişirilir. Tuz, kuru nane ve kırmızı biber ilave edilir.

Labada hafif haşlanır. Hazırlanan harç, labada ile muska şekli verilerek sarılır, tencereye dizilir ve üzerine su ilave edilip pişirilir.

Tavada kızdırılan yağa salça konularak, içine nâne ve kırmızı biber katılır. Pişen dolmanın üzerine önce sarımsaklı yoğurt daha sonra hazırlanan sos dökülerek servis edilir. Afiyet olsun...