AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Ramazan baklavası tarifi araştırılmaya başlandı. Peki, çıtır çıtır bir baklava için ne gerekiyor? Somer Şef, baklavanın püf noktalarından birinin düşük asitli yağ olduğunu belirtiyor. İyi bir baklava hamurunun ise sert olması gerekiyor.
MasterChef'in daha önceki programlarından baklava tarifini ve Somer Şeften baklavanın püf noktalarını bir araya getirdik. Baklava tarifinin Antep baklavalarıyla eşdeğer olmasını istiyorsanız birkaç püf noktayı bilmeniz gerekiyor. İşte işin ustalarından baklava hamuru tarifi ve baklavanın püf noktaları...
BAKLAVA HAMURU İÇİN MALZEMELER
1 kilo un
3 yumurta
10 gram tuz
İçine fıstık
BAKLAVANIN PÜF NOKTALARI
Baklava yediğinizde mideniz yanmıyorsa baklava kalitelidir. Bu şekilde test edebilirsiniz.
İyi bir baklava tarifi için baklava hamuru sert olmalıdır. Hamur ne kadar sertse hamur güzel olur, yumuşaksa baklava hamuru zor açılır. Sert hamurun kızarması da farklıdır.
İnce açılmalıdır. Yufkanın ardından ten renginin görünmesi gerekir.
Hamur açmadan sonra en önemli şey yağdır. Düşük asitli olması önemlidir. Yağın iyisi olmalıdır.
Fıstık kullanımı da önemlidir.
Yaş baklavada kaymak vardır. Kuru baklavada kaymak yoktur. Yaş baklavada hamur üzerine kaymak döşenir, üzerine fıstık eklenir.
Baklava yaparken içerdeki rutubet ortamı da baklava hamurunun kolay açılmasını sağlar.
Baklava şerbeti çekmelidir ve ağza alındığında o çıtırtı sesi gelmelidir.
Soğuduğu anda baklavaya şeker verilmez. Tüm katmanlara şekerin nüfus etmesi gerekir.