KADİR TEKİN
Adanalıların yazın en çok içtiği içeceklerin başında şüphesiz şalgam gelir. Özellikle kebap sofralarının vazgeçilmezi olan bu içecek, sıcak Adana ikliminde serinletici, iştah açıcı ve sindirimi destekleyici özellikleriyle biliniyor.
ADANALILARIN YAZ FAVORİSİ: ŞALGAM SUYU
Mor havuç, şalgam (turp), bulgur unu (ya da irmik) ve tuzla yapılan, fermantasyon yoluyla oluşan ekşi, baharatlı bir içecektir. Genellikle acı veya acı olmayan seçenekleri vardır.
ŞALGAM SUYUNUN FAYDALARI
Serinletir ve ferahlatır
Yazın yüksek sıcaklıklarında doğal bir serinlik hissi verir.
Sindirim sistemini destekler
Fermantasyonla oluştuğu için doğal probiyotik içerir, bağırsakları çalıştırır.
İştah açar
Özellikle kebap öncesi içildiğinde mideyi hazırlar.
Antioksidan bakımından zengin
Mor havuç sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Tansiyonu dengeleyebilir
Tuz oranı yüksek olduğu için dikkatli tüketilmeli, ama tansiyon düşüklüğü yaşayanlara iyi gelir.
Doğal bir enerji içeceği gibidir
Vücudu canlandırır, elektrolit dengesini destekler.