Açmayan orkidenin yaprakları kesilir mi? İşte orkidenin toprağı, ışığı ve sulaması hakkında püf noktalar

Açmayan orkideler hem üzer hem de insanın sinirini bozar. Birçok kişi orkide kışın açmaz der. Fakat bu yanlıştır. En yoğun çiçeklenme zamanı kışın sonlarına doğru başladığı doğru ancak iyi bakılan orkide her zaman çiçek açar. İşte açmayan orkideler için bakım önerileri...

Orkidenin çiçek açmamasının ya da ölmesinin birden çok sebebi bulunuyor. Her şeyden önce orkidelerin çiçek açma durumu çeşidine göre de değişiyor.

Bir orkideyi öldürmenin en hızlı yolu su ile kaplanmış bir kaba koymaktır. Sulama sıklığından ortam ışığına sıcağına kadar her şey orkidenin çiçek açmasını etkiler. En yoğun çiçeklenme zamanı kışın sonlarına doğru başlar. Çiçeklenme normalde 4 ile 12 hafta arasında sürer. Peki, açmayan orkideler için ne yapmak gerek?

AÇMAYAN ORKİDELERE ÖNERİLER

Orkidelerinizi sularken yaprakları ıslatmamaya özen gösterin. Islanırsa, hafifçe kurulayın.

Orkidenin yerini sürekli değiştirmeyin. Çok sulu ortamlarda orkideyi muhafaza etmeyin.

Günde en az bir kere gübre atmanız önerilir. Azot oranı yüksek olan gübreler orkideler için çok daha faydalıdır. Orkideyi aşırı beslemeyin bu da tam tersine zarar verebilir. Gübrelemeden önce orkideyi iyice sulayın.

ORKİDENİN TOPRAĞI NASIL OLUR?

Orkideler toprak tipi bir orkide olmadığı zaman toprağa ekerseniz ölür. Epifitler, kendilerini ağaçlara tutturmak ya da suyu ve besin maddelerini emmeye alışık kalın, etli köklere sahiptir. Diğerlerinin havadan kökleri vardır ve bu kökleri birbirine yapışmadan büyür.

Epiphyte orkideleri topraksız karışımlarda en iyisi veya havlu veya mantar parçalarına yapışır. Epifitik orkide, son derece iyi bir havalandırma ve drenaja sahip ortama ihtiyaç duyar.

Yaygın büyütme ortamı, köknar ağacı kabuğu, hindistancevizi kabukları, sphagnum yosunu, ağaç talaşı lifleridir.

ORKİDE BUDANIR MI?

Çiçekler solduğunda çiçek sapları, eski yapraklar, çürümüş noktaları, ölü kökleri ve dokuları kesin. Mantar çürüklüğü veya hastalığı durumunda ise enfeksiyonun ilerlemesinin durdurulmasına yardımcı olmak için enfekte olmuş dokuyu biraz kesmelisiniz.

Bir orkidenin yaprağının bir bölümünü keserseniz, yaprağın geri kalan kısmı da ölebilir. Bu yüzden budamayı dikkatli yapın.

Doğru budama hastalıkların bitkilerden bitkilere yayılmasını önlemek içindir. Kullandığınız aletin çamaşır suyu içine koyarak dezenfekte edin ya da tek kullanımdan sonra değiştirin. Soğuk gece sıcaklıkları orkidenin yapraklarının açmasını sağlayacaktır. Orkide bitkisi her yıl büyür ve de çiçek açar.

65-85ºF (18-30ºC) sıcaklık en ideal sıcaklıktır. Kısa süreli olarak, 60-100ºF (16-37ºC) sıcaklıklara orkideler dayanabilirler, ancak ani sıcaklık değişimlerinden hoşlanmazlar. Soğuk hava yaprakların sarıya dönmesine ve daha sonra yaprakların dökülmesine neden olur. Böyle olursa, sarı yaprakları kesin ve normal olarak bitki bakımına devam edin.

Dikkat! Kardiyologlar bu gıdaları bırakmanız için yalvarıyor! Kalp, diyabet geliyorum diyor