Açık veya kızıl tenliyseniz dikkat! Benler kanser riski taşıyabilir

Yazın ardından en çok araştırılan iki konu var. Biri güneş lekeleri diğeri ise güneşle gelen benler. Sayısı artan benler bazen korkutucu olabiliyor. Peki, hangi benler tehlikeli? Sağlık Raporu Programı'nda Duygu Gecü Yüzseven'in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Özdemir, benler konusunda özellikle açık veya kızıl tenli bireyleri kanser riskine karşı uyardı. İşte güneş lekelerinden benlere kadar en çok merak edilenler...

Güneş lekeleri ve benler ciltte istenmeyen ve kötü görüntüye sebep olan iki sorun. Sağlık Raporu Programı'nda Duygu Gecü Yüzseven'in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Özdemir, benlerin kanser riski taşıyabileceğine dikkat çekti. Peki, hangi benler kanser anlamına geliyor? Güneş lekeleri ve benler nasıl geçer?

BENLER NE ZAMAN TEHLİKELİ OLUR?

Ben konusu genetik bir özellik olabilir. Eğer ailede çok sayıda bulunan benli biri varsa siz de olması normal bir durum olabilir.

Güneş de benleri tetikliyor. BU yüzden genelde 15.00-16.00 arasında güneşe çıkılması uygundur.

Benin takibi birey açısından çok önemlidir. Benin çapında büyüme ya da kanama söz konusu olursa mutlaka dermatolağa başvurulmalıdır.

Özellikle yaz aylarında açık tenli, renkli gözlü ve kızıl tenli bireyler benlere dikkat etmelidir. Çünkü benlerin kansere dönüşme olasılığı bu kişilerde daha fazladır.

Çilli bireylerde de ben gelişme riski yüksektir. Bu nedenle mutlaka yaz mevsiminde kendilerini korumaları gerekir.

BENLER NASIL GEÇER?

Benler eğer risk taşıyorsa cerrahi müdahale öneriyoruz. Son zamanlarda lazerle alım da çok popüler. Yüzeyden kabarık benlerin lazerle alınmasında sakınca yok gibi fakat dermatolog kontrolünde olmalıdır. Her çeşit bene lazerle dokunulmamalıdır.

Güneş lekeleri nasıl geçer?

GÜNEŞ LEKELERİ NASIL GEÇER?

Mevsimsel geçişler çok önemli. Nem ve sıcaklık ciltte kuruluk, kaşıntı gibi problemlere neden oluyor. Yaz mevsiminde güneş kış mevsiminde soğuk cildi etkiliyor. Güneşe bağlı güneş lekeleri, benlerde artış ya da renk açılmaları ortaya çıkıyor.

1. Tatil sonu dermatoloji muayene öneriyoruz

2. Cilt güneşten korunmalıdır. Güneş lekesi tedavisi zordur. Profesyonel destek alınmalıdır. Sağlıklı beslenme ve diyet önemli. Limon ve Turunçgilleri tavsiye etmiyoruz.

3. Güneş lekelerinin tipine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri var. Doğal çözüm olarak aromatik bileşenler ve bir hekimden sabit yağ önerisi alınabilir.