Açık süt mü faydalı kapalı süt mü?

Süt en fazla çocukların tükettiği bir içecek. Süt kutu halinde açılmadan günlerce bozulmadan durabiliyor. Peki zararlı süt var mı?

HABER MERKEZİ

Köylerde büyüyen çoğu insan taze süt tüketimine alışkın oluyor. Ancak marketlerde bu içecek pastörize ve UHT olarak satılıyor. Peki bu iki terim ne anlama geliyor? Pastörize süt mü sağlıklı yoksa çiğ süt mü? İşte cevabı.

Köylerde çocukluk geçirenler bilir.

İnek veya keçiden süt sağılır, bir miktar kaynatılıp tüketilir.

Çiğ sütten yapılan yoğurt veya peynir daha lezzetli olur.

Çünkü yağ asitleri ve vitaminlerce daha zengindir.

PASTÖRİZE SÜT NASIL YAPILIYOR?

Taze, yeni sağılmış çiğ sütlerin içindeki zararlı organizmaların yok edilmesi amacıyla ısıya tabi tutulmuş süt türüne ise pastörize süt deniyor.

Önce ısıtılan süt hemen ardından çok hızlı bir şekilde soğutuluyor.

Soğutma aşamasında 6 dereceyi geçmemesine özen gösteriliyor ve yaklaşık 15 dakika bekletiliyor.

UHT SÜT ODA SICAKLIĞINDA DURABİLİR Mİ?

Açılımı Ultra High Temperature olan UHT süt çeşitleri ise oda sıcaklığında kapağı açılmadan uzun süre tazeliğini koruyabiliyor.

Bu sütler ticari olarak üretilmiş, uygun şekilde paketlenmiş, içinde bozulmalara neden olabilecek hiçbir organizmanın olmadığı süt çeşidi.

ARADAKİ FARK NE?

Peki bu sütler arasında ne gibi farklar var?

Aslında pastörize ve UHT süt arasında çok bir fark yok ancak temel iki noktada farklılar mevcut.

UHT sütler çok yüksek derecelerdeki ısılara çok kısa bir süreliğine maruz kalıyor.

Ardından soğutma işlemi yapılmadan paketleme aşamasına geçiliyor.

Pastörize edilmiş sütler ise ortalama sıcaklıklarda ısıtılıp, hemen ardından soğutuluyor.

Böylece yapısı bozulmuyor.

Ancak UHT sütler kadar uzun süre dayanmıyor.

Çiğ süt ise hiçbir ısıya maruz kalmıyor.

Sütler arasında ısı konusu dışında bir fark yok.

Öyleyse "hepsi de çok sağlıklıdır" demek mümkün mü?

SÜTLERİN HEPSİ DE FAYDALI MI?

UHT sütler içlerindeki tüm yabancı maddeler ve yaşayan organizmalardan arındırıldığı için insan sağlığını bozacak tüm risklerin en aza indirilmiş hali olarak tanımlanıyor.

Çiğ sütler ise hayvanların beslenme tarzından, yaşadıkları ortamın kirliliği ya da temizliğinden çok çabuk etkilenebiliyor ve içinde çok sayıda insan sağlığına zararlı madde taşıyabiliyor.

Ancak besin değeri açısından diğer sütlere nazaran oldukça faydalı olduğu da tartışmasız bir gerçek.