AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Osmanlı'dan beri gelenek olarak tüketilen Türk kahvesinin muazzam faydaları vardır. Ancak yapılan son araştırmalarda Türk kahvesi aç karnına tüketildiğinde beyni adeta ölüme sürüklüyor. Bilim insanları Türk kahvesinin kesinlikle aç karnına tüketilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Sağlık problemlerinden en ciddisine neden olan Türk kahvesi beynin fonksiyonel işlevselliğini bozuyor.
Bilim insanları 2020 yılında aç karnına bir yudum bile tüketilen Türk kahvesinin kandaki şeker kontrolünü alt üst ederek sinir sistemini çökerttiğini duyurmuştu. Beyne olan olumsuz etkileri ise günümüzde ortaya çıktı.
Sabahları ya da gün içinde aç karnına tüketilen bol köpüklü Türk kahvesi, sinir hücrelerinin deforme olmasına neden olur. Deforme olan sinir hücreleri vücut içinde sağlıklı bir alışverişe neden olmaz. Beyne giden ulaşım azaldıkça aktivasyonda ciddi düşüş yaşanır. İşlevselliği zarar uğrayan beyin kendini kitler.
Aynı zamanda Türk kahvesi aç karnına tüketildiğinde kan basıncını azaltır. Kan basıncı azaldıkça damarlar daralır. Damarlar daraldıkça beyindeki ana damarlar sıkışır. Bu da aniden beyin hücrelerinin yanmasına yol açar.
Türk kahvesi yüksek oranda kafein içerdiğinden aç karnına tüketilince midenin asit oranını bozar. Reflü ya da ülser gibi hastalıkları tetikler.
Aç karnına kortizol seviyesi vücutta artış gösterir. Bununla beraber vücuda dengesiz oranda alınan kafein kortizolların işlevselliğini tetikleyerek bölgesel hormon bozukluğuna neden olur.