7 yılda bir açan çiçek! Çiçeğe bakmanın tek püf noktası sabır

Sabır çiçeği olarak bilinen agave bitkisi 7 yılda bir açıyor ve 7 gün sonra sönüyor. Eskiden sabır otu bitkisinden şurup yapıldığı ve bu şurubun da şifa olduğu biliniyor. Ana vatanı Orta ve Güney Amerika olan sabır otu Türkiye'de de yetişiyor. İşte ilginç özellikleri olan sabır çiçeğinin hikâyesi...

Sabır çiçeği hem şifasıyla hem de güzelliğiyle doğada dikkat çeken bitkiler arasında yer alıyor. Ancak bu bitkiyi yetiştirmek adında anlaşılacağı üzere sabır istiyor. 7 yılda bir açan sabır çiçeği, 7 gün sonra sönüyor ve 7 yıllık uykusuna tekrar dalıyor Ana vatanı Orta ve Güney Amerika olan sabır otu da denilen sabır çiçeği İstanbul ve İzmir gibi birkaç şehirde de yetişiyor. Peki, sabır çiçeğinin özellikleri neler?

Sabır çiçeği agave bitki grubunda yer alıyor. Türkiye'ye genellikle süs bitkisi olarak kullanılıyor. Araştırmalarına göre sabır otu bitkisinden şurup yapılıyor ve bu şurup bazı hastalıklara şifa oluyor. Eski insanlar ömürleri bu bitkinin çiçek açmasını görmeye yetecek mi diye bu sabır otunu dikerlermiş.

SABIR ÇİÇEĞİNİN İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

Sabır çiçeği dayanıklıdır ve çok az bakım gerektirir.

Genellikle yavaş büyür ve olgunlaşması yıllar alabilir.

Yağış ve güneş koşullarına bağlı olarak genellikle sadece iki haftada bir ila ayda bir sulamaya ihtiyaç duyarlar.

Kurak koşullara adapte olduğu için diğer bitkilere göre yaklaşık 10 kat daha fazla su tutarlar.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE BİR ÇİÇEK

Göğe doğru uzanan çiçekleriyle görenleri kendine hayran bırakan sabır çiçeğinin daha önce Bursa ve İstanbul'da çiçek açtığı görülmüş. Yurt dışında koruma altında olan sabır çiçeği UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.