Yeni bir araştırmaya göre, sadece bir tane sosisliyi yemeninin bile insan hayatından 36 dakikayı alabileceği belirtildi. Binlerce yiyeceğin değerlendirmeye alındığı araştırmada besinler yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere üç gruba ayrıldı. Bu besinlerden birçoğu insan ömrünü kısaltıyor.
Sputnık'te yer alan habere göre Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, yaklaşık olarak 6 bin yiyeceğin insan ömrüne olan etkisi değerlendirilip, faydalı ve zararlı besinler belirlendi. Buna göre, bir tane sosisli sandviç yemek bile insan ömrünü 36 dakikayı kısaltabilir.
Araştırmacılar yiyecekleri 'besinsel risk faktörleri ve hastalık yükleri'ne göre ayırıp, söz konusu yiyeceklerin yaşam döngüsü üzerindeki etkileri değerlendirdi. Binlerce gıda maddesi daha sonra da "birleşik beslenme ve çevresel etkilerine göre" yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere üç gruba ayrıldı.
"İŞLENMİŞ ET, ŞEKERLİ İÇECEKLER VE KAHVALTILIK SANDVİÇLER KIRMIZI GRUPTA"
Elde edilen bulgulara göre; işlenmiş et, şekerli içecekler ve kahvaltılık sandviçler gibi yiyeceklerin, insan ömründen dakikalar alan kırmızı grupta yer aldı. Ancak sosisli sandviçin, büyük oranda işlenmiş et içerdiği nedeniyle ciddi anlamda zararlı yiyecekler arasında aldı.
"BİR PORSİYON FINDIK İNSAN ÖMRÜNE 26 DAKİKA KATABİLİR"
Buna karşın, fıstık ezmeli ve reçelli sandviç yemenin, 33 dakika kazandırmayla ilişkilendirilirken, bir porsiyon fındığın da insan ömrüne 26 dakika katabileceği belirtildi.
Araştırma, küçük değişikliklerinin hem sağlık açısından hem de çevresel etki anlamında da büyük bir etkiye sahip olabileceğini de ortaya koydu.
Buna göre, günlük kalori alımından, yüzde 10 kadar et veya işleniş et çıkarılıp onun yerine meyve, sebze, kabuklu yemişler, baklagiller ve seçilmiş deniz ürünlerinin tüketilmesi halinde, diyetteki karbon ayak izini üçte bir oranında azalabileceği, insanın ömrüne de 48 dakika ekleyebileceği ifade edildi.
Bunu yapmak için de "yüksek bir şekilde işlenmiş et, sığır eti, karides, ardından domuz eti, kuzu eti ve serada yetiştirilen sebzeler" gibi "sağlık ve çevresel etkileri en olumsuz" yiyeceklerinin tüketilmesinin azaltılması önerildi. Bu yiyeceklere alternatif olarak, tarlada yetişen meyve ve sebzeler, baklagiller, kuruyemişlerin yanı sıra "düşük çevresel etkiye sahip deniz ürünleri" gibi besinsel açıdan en faydalı gıdaların tüketilebileceği de belirtildi.