5 soruda hacamatla ilgili merak edilenler

Hacamat son günlerde en çok konuşulan tedavilerin başında geliyor. Çünkü hacamat için bazı günlerin altın değerinde olduğu belirtiliyor. Hacamat kandaki toksinleri, zehirli atıkları, serbest radikalleri, ağır metal birikimi vücuttan uzaklaştırıyor. Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, 5 soruda hacamatı anlattı. İşte hacamatın faydaları…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Hacamat son yıllarda birçok kişinin tercih ettiği tedavi yöntemi. Peki, hacamatın faydası nedir? Hacamat ne zaman yaptırılmalı?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'nın sorularını yanıtlayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, 5 soruda hacamatı anlattı.

Hacamat tedavisinin boyun, sırt, bel ağrısı ve eklem hastalıklarında kullanıldığını belirten Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, hacamatta altın gün hakkında da merak edilenleri yanıtladı.

1. Hacamat tedavisi nedir?

Hacamat deriden vakum ile kan alınan bir tedavi yöntemidir. Tarihi eski Mısır'a kadar dayandırılır. Dünyanın birçok yerinde asırlardır uygulanan bir Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp yöntemidir.

2. 21 Aralığın hacamat için uygun olduğu söyleniyor. Bu konu hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Tıbbi hacamat aslında herhangi bir gün yapılabilir ancak yaptığımız işlemin daha etkili olması için daha uygun olan günler vardır. Bunlar ayın dolunay olduğu gün, ay takvimine göre 15, 17 ve 19'udur. Bu tarihlerde ayın gelgit etkisi dünya üzerinde belirgindir. Ayın gelgit etkisi sadece denizler okyanuslar üzerinde değildir aynı zamanda büyük bir oranı sudan oluşan insanlar canlılar üzerinde de etkilidir. Ayın çekim gücünün en çok olduğu bu günlerde insanların kan basınçları bilimsel olarak yükselir. Bu sayede vücut içerisindeki kirli kanlar hacamatla daha rahat dışarıya alınabilir.

3. Hacamatta altın gün nedir?

Hacamat altın gün Hicri aylardan 17'si Salı'ya denk gelen günlere denilmektedir. Bugünler de hacamatın etkisinin daha fazla olduğunu işaret etmektedirler. Altın hacamat gününün bilimsel bir açıklaması henüz yoktur. Sünnet ile işaret edilen bir gün olduğu belirtiliyor.

4. Hacamatın faydaları nelerdir?

Hacamatın temel faydaları kandaki toksinleri, zehirli atıkları, serbest radikalleri, ağır metal birikimi vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Bunun yanı sıra uygulanan bölgede kontrollü hafif düzeyde bir travma sağlandığı için bağışıklık hücreleri o bölgeyi onarmak için harekete geçer. Bu da genel bir bağışıklık sistemi güçlenmesine neden olur. Hacamat uygulandığı tabaka itibariyle cilt içindeki mikro dolaşım sistemini hedef alır. Bu sistem günümüzde bilimsel olarak da artık kanıtlanmış olup akapuntur, nöral terapi, mezoterapi gibi tedavi yöntemlerinin de ana hedef noktasıdır.

5. Hangi hastalıkların tedavisinde kullanabiliriz?

Hiçbir hastalığı olmayan kimseler dahi genel sağlık koruyucu hekimlik açısından hacamat yaptırabilir. Hacamat tedavisini boyun, sırt, bel ağrısı ekran eklem hastalıklarında kullanabiliriz. Fibromiyaljide, miyofasyal ağrı sendromunda oldukça faydalıdır. Boyun, sırt ve bel fıtıklarındaki ağrı yönetiminde fayda sağlayabilir. Kireçlemeye bağlı eklem rahatsızlıklarında kullanılabilir. Aşırı yorgunluklarını azaltılmasında faydalı olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.