5 besin beyin hücrelerinin gıdası! 40 yaşınızdan sonra düzenli tüketin

Beyin sağlığı vücudun işletim sistemidir. Sağlıklı düşünme, doğru hatırlama ve iyi bir hafıza için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Peki beyin dost gıdalar hangileri?

Beyin sağlığı için doğal yağlı tohumlar ve balıklar tüketilmeli. Peki hangi doğal besinler beyin için şart? İşte detaylar...

Beynin İşte 40 yaşından sonra beyin sağlığına iyi gelecek 5 gıda...

Ceviz

Manaker, cevizleri beyin açısından sağlıklı besinler listesine ekliyor çünkü "Cevizdeki polifenoller de dahil olmak üzere besinler, bilişsel sağlıkta önemli bir rol oynayabilir " diyor ve "bilimsel kanıtlar, cevizin sağlıklı bir diyetin parçası olarak dahil edilmesinin bilişsel sağlıkta önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor" diye ekliyor.

Daha spesifik olarak The Journal of Nutrition'ın bir raporu, cevizdeki antioksidanların yaşlı yetişkinlerde yaygın olarak görülen oksidatif stres ve inflamasyonu önlemeye yardımcı olabileceğini ve cevizdeki sağlıklı yağ asitlerinin varlığının yaşlanan beyne de fayda sağlayabileceğini söylüyor.

Manaker, cevizin aynı zamanda beyin sağlığına da yardımcı olabilecek kalp sağlığına faydalar içerdiğini ekliyor.

Manaker, "Beyin sağlığı söz konusu olduğunda kalp sağlığı önemlidir, çünkü kalp beyne kan pompalayarak düzgün çalışabilmesini sağlar" diyor. "Ceviz kalp açısından sağlıklı bir besindir ve[...]kolesterol, kan basıncı, iltihaplanma ve plak oluşumu gibi kalp sağlığıyla ilgili çeşitli faktörler üzerinde nasıl faydalı etkileri olabileceğini gösteren araştırmalara sahiptir."

Öyleyse, daha sağlıklı bir kalp ve beynin tadını çıkarın ve bugün bir avuç ceviz alın.

Brokoli

Brokoli sizin için birden fazla açıdan faydalıdır, ancak brokolinin daha az bilinen bir faydası, günlük K vitamini değerinden daha fazlasını içermesidir: daha iyi beyin sağlığıyla doğrudan bağlantılı bir vitamin.

2020'de yapılan bir araştırma, 75 ile 92 yaşları arasındaki yaşlı katılımcıların, K vitamini alımı ile bilişsel işlevlerinin durumu arasında pozitif bir ilişki gördüklerini buldu.

Alzheimer Derneği'nin yaptığı bir çalışma, daha yüksek K vitamini alımının yaşa bağlı bilişsel gerilemenin daha yavaş oranlarıyla bağlantılı olduğu sonucuna vardı.

Brokoli'nin K vitamini seviyeleri yeterince ikna edici değilse, bu yeşil sebze aynı zamanda karnabahar, çin lahanası ve brokoli gibi turpgil sebzelerde bulunan ve beyne faydalarıyla da bağlantılı olan bir bileşik olan sülforafan açısından da son derece yüksektir.

Brain Circulation dergisinde 2019 yılında yayınlanan bir araştırma, sülforafanın iltihapla savaşmaya yardımcı olabileceğini ve ayrıca nöroprotektif özelliklere sahip olabileceğini buldu. Başka bir çalışma, sülforafanın ön beyin hasarı yaşayanların bilişsel işlevlerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu.

Nar

Manaker, "Kışın mücevheri" olarak bilinen ve beyin sağlığını iyileştirme konusunda önemli bir potansiyele sahip olan nar, ekstra beyin desteği için günlük rutininize dahil edebileceğiniz bir diğer besindir. Narı yaşlanan beyin için bu kadar faydalı kılan bir avuç özellik vardır.

Yeni başlayanlar için, "Bu etli meyve, polifenoller olarak bilinen ve nöroprotektif etkiler sunduğuna inanılan güçlü antioksidanlarla doludur " diyor Manaker. "Bu polifenol antioksidanlar, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklara önemli katkıda bulunan oksidatif stresle mücadeleye yardımcı oluyor."

Manaker, polifenollerin yanı sıra, "Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı ve hafızayı geliştirdiğine inanılan" punikalagin olarak bilinen bir bileşiği de içerdiğini ekliyor.

Son olarak Manaker şunu açıklıyor: "Narlar, beyne giden kan akışını iyileştirdiği ve bilişsel işlevi güçlendirdiği gösterilen iyi bir diyet nitrat kaynağıdır." Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolik Care'de yayınlanan yakın tarihli bir raporda, geçmişteki bazı araştırmalarda nitratlar ile beyin fonksiyonu arasında bir bağlantı bulunmuş olsa da, bunu bir tedavi olarak önermeden önce daha uzun vadeli araştırmalara ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Portakal

İster portakal dilimleri yiyor olun, ister bir bardak portakal suyu içiyor olun, beyninize faydalı besinlerden destek sağlayacaksınız.

Manaker, "Portakalın sağlığa olan faydaları, özellikle beyin sağlığı açısından, yüksek C vitamini içeriğinin ötesine uzanıyor" diyor. "Portakal ve portakal suyu, inflamasyonun azaltılması ve beyindeki hücresel fonksiyonun onarılmasıyla ilişkilendirilen zengin flavonoid kaynaklarıdır."

Manaker, "Ayrıca portakallar beyin fonksiyonlarını da etkileyebilecek bir folat kaynağıdır" diye ekliyor.

Sardalya

Konserve ton balığından sıkıldıysanız ve biraz daha lezzetli ve daha az kuru bir balık istiyorsanız konserve sardalyeye geçmek iyi bir seçim olabilir.

Konserve sardalye, özellikle orta yaşlı yetişkinlerde daha iyi beyin sağlığıyla bağlantılı olan sağlıklı omega-3 yağ asitleriyle dolu olmasının yanı sıra, sardalya aynı zamanda günlük D vitamini değerinizin yüzde 48'ini de içerir. Yaşlandıkça bilişsel sağlığınızın işleyişini iyileştirmenize yardımcı olur.